Facebook hozzászólás
331

Támogatót keres A bűvös puska

Egy különleges, hiánypótló kötet megjelenéséhez várják mecénások támogatását! Frankovics György magyarországi horvát etnográfus, író, tudós, publicista legújabb gyűjteménye a roma mese‐ és mondavilágba vezet bennünket A bűvös puska címmel.

A Csimota Könyvkiadó – a Móra Kiadói Csoport tagja – 2014 májusa óta több értékteremtő kötetet is megjelentetett különleges, egyre népszerűbb támogatói programjában. A Bűvös puskával karácsonyra szeretnék meglepni az olvasókat.

A kötet három részre tagolódik. Az elsőben Frankovics György saját gyűjtését olvashatjuk: Dráva menti beás cigány népmeséket, elsősorban tréfás meséket és világteremtő eredetmonda‐részleteket. Tőlük markánsan eltérnek a balkáni cigány mesék, melyek a kötet harmadik részében kaptak helyet, és a sémi népek mesekincse, szellemi öröksége, indiai motívumok és ószövetségi jelenetek köszönnek vissza bennük. Ezek horvátországi, szerbiai és bosznia‐hercegovinai mesék fordításai. A kettő között a cigányokról szóló – szintén személyes gyűjtésből származó – Dráva menti horvát népmesék találhatóak. Az itt megjelenő hősök furfangosak, leleményesek, ám sokszor negatív figurák.

Herbszt László grafikus illusztrációja

A mesék sokszínűségéről és jellegzetességeiről a gyűjtő, Frankovics György ezt írta a kötet utószavában:

Herbszt László grafikus illusztrációja

„A roma mesékben másként nyilvánulnak meg bizonyos dolgok, érthető módon a roma sajátosságoknak megfelelően, ők ugyanis a fáraó népének, azaz katonái leszármazottainak tekintik magukat, akik kiúsznak a felettük összecsapó hullámokból. Eredetmondáik színesek, többrétegűek. A roma mesék világát tovább színesíti a roma életszemlélet, életszeretet, foglakozásaik, pl. medvetáncoltatás, hegedülés, zenélés és a tánc, nem különben a pipázás. Meséikben megjelenik a becsapott, ostoba ördög, illetve az együgyű óriás, amelyek ismertek az európai népek meséiben, vélhetően a világ népmesei örökségéből sem hiányoznak. Kimutatható a halált okozó csont motívuma, az ősök kardját tokjából egyedül kihúzni képes főhős alakja, valamint a menedékjog kérdése és megadása, azaz az idegenek befogadása, a szállásnyújtás szokása.

Herbszt László grafikus illusztrációja

A magyar és horvát népmesék cigány alakja ambivalens, általában pozitív, nem ritkán azonban negatív tulajdonságokkal van felruházva, pl. az ostoba ördög mesetípusban mindig túljár az ördög és öreganyja eszén. Emellett a tréfás, rövidebb mesékben a papot is becsapja, ámde a furfangos katona túljár az eszén, a roma kovács megbünteti feleségét, és annak szeretőjét.”

A kötetet Herbszt László grafikus illusztrációi teszik még színesebbé.

Mecénás időszak: 2015. augusztus 17. ‐ 2015. szeptember 28. 

Bővebb információk a programról és a kötetről: Tsík Sándor +3620/31‐666‐71 info@konyvmecenas.hu www.konyvmecenas.hu

Ha szereted a meséket, keresd fel az Állatkertek Éjszakáján a Kecskeméti Vadasparkot, ahol esti mesével várják a gyerekeket, a családokat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!