Facebook hozzászólás
1 154

Sztárfotós kiállítása a MODEM-ben! Ne hagyd ki!

A holland sztárfotográfus és kísérleti filmes, Erwin Olaf első önálló magyarországi kiállítását láthatja a nagyközönség október 26-ától a MODEM-ben. A holland euroérme tervezőjeként is ismert, számos nemzetközi kiállítást maga mögött tudó művész fotósorozataiból és videóiból mutat be reprezentatív válogatást a debreceni művészeti központ.

Erwin-Olaf: Kulcslyuk 3. Kulcslyuk-sorozat, 2011

Erwin Olaf teátrális és meghökkentő dizájnelemekkel tarkított, tökéletesen felépített kompozíciói mindennapi életünk esszenciáját ragadják meg. Formabontó stílusa mindig elevenünkbe vág, drámai vizuális és érzelmi hatást gyakorolva a befogadóra. A művész legtöbb képe grandiózus amszterdami műtermében készül díszlettervezők, sminkesek, fodrászok alkotta csapat közreműködésével. A gondosan berendezett enteriőrök a való világ egy szeletét ábrázolják.

Olaf saját álomvilágát jobban szereti a valóságnál; képein a külvilág történéseit, illetve a társadalom által tabuként kezelt témákat fordítja le egyéni vizuális nyelvére. Fotói az élet azon részleteit jelenítik meg, amelyekről nem beszélünk, átsiklunk rajtuk, vagy szégyelljük őket; olyan dolgokat, amelyeket nem könnyű dokumentálni.

Első ránézésre úgy tűnik, mintha Olaf inkább egy színházi rendező lenne, mintsem fotográfus, de képei egy gondosan megrendezett film képkockáira is emlékeztethetnek.

A világhírű fotós 1959-ben született Hilversumban, jelenleg is Hollandiában él, Amszterdamban. Karrierje elején Robert Mapplethorpe, Helmut Newton és Joel-Peter Witkin pártfogását élvezhette. A stúdiófotózást vegyítve a fotóriporterkedéssel 1988-ban lépett a nemzetközi művészeti színtérre, ekkor nyerte meg Sakkbábuk (Chessmen) című sorozatával a Fiatal Európai Fotográfusok versenyét. Olaf már 1987-ben elkezdett filmezéssel is foglalkozni, amely azóta ugyancsak meghatározó médiuma művészetének.

Az elmúlt években mozgóképei bejárták a világ vezető múzeumait és filmfesztiváljait egyaránt. Számos nemzetközi művészeti díjjal tüntették ki. Munkái számos jelentős múzeumban megtalálhatók, a magángyűjtők pedig egy-egy fotójáért sokszor tízezer dollárnál is többet adnak. Kifinomult és provokatív stílusa meghódította a reklámvilágot is, a kilencvenes évek óta a legnépszerűbb reklámfotósok között tartják számon, nevével fémjelezve például a Diesel Jeans és a Heineken világméretű kampányokat indított.

Erwin Ola: Az-anya. Alkonyat-sorozat, 2009

A MODEM látogatói október végétől nyerhetnek betekintést a holland fotográfus sajátos világába, elsősorban az elmúlt évtizedben készült sorozatain keresztül. A tárlaton válogatást láthatunk az Alkony, a Pirkadat, a Bánat, a Bánat-portrék, a Kulcslyuk illetve a Berlin sorozatokból; a fotókat a sorozatokhoz tartozó installációk és videók egészítik ki. A kelet-európai régióban a debreceni modern és kortárs művészeti központ az első kiállítóhely, amely ilyen széles válogatást mutat be Erwin Olaf életművéből.

Erwin Olaf: Az anya. Pirkadat-sorozat, 2009

A kiállítást – amely része a DACS – Hollandia, királyság! elnevezésű országos rendezvénysorozatnak – 2014. október 25-én, szombaton 17 órakor Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete nyitja meg. A megnyitón a Hágai Fotóművészeti Múzeum vezető kurátora, Wim van Sinderen beszélget Erwin Olaffal.

Az első tárlatvezetést Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója tartja a kiállításon 2014. október 26-án, vasárnap 16 órától. A kiállítás 2015. február 1-jéig tekinthető meg.

Múmiák öt kontinensről – nézd meg, így együtt később nem láthatod!
Öt kontinens évezredes vagy épp a közelmúltból származó múmiáit mutatja be a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című, október 1-jén nyíló kiállítása. A világ különböző részeiről származó, más-más időben, igen eltérően mumifikálódott különös testemlékeit eddig mintegy 1,7 millió ember látta Európában és Amerikában.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!