Facebook hozzászólás
335

Szobrot kapott a Kossuth-díjas anatómus

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában immáron negyedik alkalommal emlékeztek meg a névadóról születésnapja alkalmából. Az idei évben a tudományos ünnep programja szoboravatással is bővült, így Szentágothai János szobra méltó helyre került a kutatóközpont aulájában.

A IV. Szentágothai Napok programja idén is színvonalas előadásokkal vonzotta a kutatóközpontba látogatókat. Az ünnepség rendhagyó módon szoboravatással kezdődött. A Szentágothai Jánost ábrázoló mellszobrot, melyet Oroszi Judit szobrásznő adományozott a kutatóközpontnak, Prof. Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár és Prof. Dr. Bódis József, a PTE rektora avatta fel.

Szentágothai János mellszoborának avatása Pécsett, Kép: PTE
Palkovics László és Bódis József avatta fel a mellszobrot, Kép: Csortos Szabolcs/UnivPécs

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Szentágothai díjakat. 2015-ben a Szentágothai Díjat Prof. Dr. Kollár László, a PTE Természettudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára, a Kutatóközpont Zöldkémiai kutatócsoportjának vezetője vehette át. A junior Szentágothai Díjat ezúttal Dr. Botz Bálint, a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápia Intézet volt PhD hallgatója, a Kutatóközpont Molekuláris farmakológiai kutatócsoportjának tagja nyerte el. Mindketten kiemelkedő tudományos munkájukkal érdemelték ki a megtisztelő elismerést a Szentágothai János Kutatóközpont Tudományos Tanácsától.

Tudtad?
Szentágothai János Kossuth-díjas magyar anatómus, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a magyar szkeptikus mozgalom atyja. Antal Géza orvos unokája és Lumniczer Sándor orvos dédunokája. 1912. okt. 31-én született Pestújhelyen, és 1994. szept. 8-án húnyt el Budapesten. (Forrás:) Wikipédia

A díjak sora azonban nem ért véget. Megemlékeztek róla, és posztumusz junior Szentágothai Díjjal jutalmazták a 2014. decemberében tragikus hirtelenséggel elhunyt kutatót, Dr. Szabadfi Krisztinát, a PTE Természettudományi Karának egykori tudományos munkatársát.

A IV. Szentágothai Nap során első alkalommal hirdették ki a Szentágothai János Tehetségtámogató Program pályázatának nyerteseit. A programban 3 tehetséges fiatal kutatót támogat a kutatóközpont 36 hónapon át. A 2015-2018-as támogatási időszakra Dr. Kurucz Kornélia, a Virológiai kutatócsoport leendő tagja, Kecskés Miklós, a Neuronális hálózatok kutatócsoport leendő tagja, valamint Dr. Montskó Gergely a Lab-on-a-Chip kutatócsoport tagja nyerte el a Szentágothai János Tehetségtámogató Programban való részvétel lehetőségét.

Azt olvastad, hogy Idén kapott Magyarországon bélyeget a XX. század legnagyobb tudósa?

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!