Facebook hozzászólás
228

Szigorúan ellenőrzött olaszok

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomon követhető borászati terméket tölthessenek poharukba. A hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó borkészleteket. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő.

A NÉBIH közleményének előzménye, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa júliusban azt kérte tagjaitól, zárolják olasz eredetű készítményeiket. Mint kiderült, az egyik legnagyobb olasz borászat ellen, amely több hazai importőr beszállítója is, jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak az itáliai hatóságok. A hazai földművelésügyi miniszter később bejelentette, hogy 50 ezer hektoliter olasz, a gyanú szerint cukrozott, hamisított bort zároltatott, amelyek le is kerültek az üzletek polcairól. Fazekas Sándor közölte: az ügyet az olasz és a magyar hatóságok is vizsgálják.

Olasz borvidék, Kép: egészség.napimix.hu
A NÉBIH – az első nemzetközi hírek megjelenését követően – soron kívül megkezdte a borhamisítás botrányban érintett olasz cégektől származó, Magyarországra importált készletek ellenőrzését, és mintegy 50.000 hl bort zárolt. A laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, a termékek összetételével kapcsolatos kifogás eddig nem merült fel, csupán érzékszervi hibák akadtak.

Az ügyben a Földművelésügyi Minisztérium azonnali hivatalos tájékoztatást kért az illetékes olasz borászati hatóságtól, valamint a mintákat vizsgáló laboratóriumtól is. A magyar szakemberek garanciát kértek olasz partnereiktől, hogy a hozzánk érkező tételek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően készültek, azok nyomon követése rendben zajlott. Amíg az olasz hatóságok nem adnak megfelelő garanciát a tételek eredetére vonatkozóan, addig azok Magyarországon nem hozhatók kereskedelmi forgalomba.

A hozzánk érkező lédig borászati termékek mennyisége – az utóbbi évek szigorú hatósági ellenőrzéseinek köszönhetően – évről-évre jelentős csökkenést mutat. 2013-ban több, mint 535.000 hl bor jött Magyarországra feldolgozás és kiszerelés céljából, míg 2014-ben mintegy 300.000 hl, 2015 első félévében pedig 125.000 hl. Az elmúlt években vizsgált olasz boroknál hamisított tételt nem találtak.

Nemrég a balatoni fagyikat és az utcai zöldségeseket is vizsgálta a NÉBIH.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!