Facebook hozzászólás
502

Sziám virágzó kincsei a Vajdahunyadvárban

Az egzotikus Sziám – mai nevén Thaiföld került az idei orchidea kiállítás középpontjába. A csodás növényeket bemutató program nem csak azoknak érdekes, akik otthon is próbálkoznak e növények nevelésével. Magában is felér egy egzotikus utazással.

Kép:Pixabay

Amikor hosszabbak a nappalok és a napsütés is gyakrabban ragyogja be a kerteket, akkor itt a tavasz, és a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításának ideje.

Mint évek óta mindig, idén is egy újabb orchidea-termő területtel szeretnénk megismertetni látogatóinkat április 17-19. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

Thaiföld került most az érdeklődés középpontjába, nem véletlenül. Az egykori Sziám (ma: Thaiföld) kedvelt turista célpont, sokan töltik ott a legsötétebb téli heteket, élvezve Bangkok ezerszínű nyüzsgését, vagy a tengerpartok csodálatos környezetét. Azt kevesen tudják, hogy Észak-Thaiföld az egyik leggazdagabb élőhelye az orchideáknak, itt még nem ritkaság a fákról csüngő sárga, fehér, rózsaszín Dendrobium, vagy a kicsi, egzotikus virágú Bulbophyllum. A kertészetek káprázatos színekben tündöklő Vandákat kínálnak az arra járó turistáknak.

Természetesen egy-egy növény beszerzésekor felmerül a kérdés: Vajon ezt a szépséget otthon tudom-e nevelni, és újra virágoztatni? Talán igen! De ehhez ismerni kell a növény eredeti élőhelyének adottságait, és legalább főbb vonalaiban megpróbálni ezt nyújtani nekik a lakásban is.

Thaiföld a nyári monszun-övezetben fekszik, ami azt jelenti, hogy május és október között bőséges, szakadó eső öntözi a növényeket, akár naponta többször is. Novemberben változik az időjárás, elmaradnak a nagy esők, kezdődik a száraz évszak. Az erdők lombjai lehullnak, a fákon élő orchideáknak teljes napfényben fürdenek. Január-februárban virágba borulnak az orchideák, ami a következő esős évszak beköszöntéig tart.

Amit a thaiföldi fajok tartásáról tudni kell, hogy feltétlenül téli pihenőt igényelnek, amikor az öntözést fokozatosan a minimálisra csökkentjük, a tápozást beszüntetjük. Ebben az időszakban lehetőleg annyi fényt biztosítsunk a növénynek, amennyit csak lehet. Ez a mi éghajlatunkon nehéz feladat, de növény-nevelő lámpával ez a probléma is áthidalható. Ha ezt a menetrendet sikerül tartani, akkor bízhatunk benne, hogy tavaszra az összes thaiföldi eredetű orchideánk újra kivirágzik.

A fajokról, azok hibridjeiről, tartásuk módjáról részletes útbaigazítást kaphatnak a látogatók a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán. Kiállításunkon idén is megvásárolhatóak lesznek a hazai és külföldi kertészetek szebbnél szebb orchideái, amelyekkel becsempészhetünk egy parányi trópust a lakásunkba.

Helyszín: Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Időpont: 2015. április 17-19.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!