Facebook hozzászólás
282

Szerelmünk, Shakespeare

Szerelemünk, Shakespeare címmel rendez fesztivált június 9. és július 16. között a Madách Színház. A programban zene, tánc, egyetemi és alternatív színházi produkciók, valamint Shakespeare-szakértők előadásai is helyet kaptak.

Shakespeare a magyar színház szempontjából is kiemelkedő hatású szerző, a legnagyobb színészek, rendezők, elemzők, esztéták foglalkoztak vele és a magyar színjátszás csúcsai fűződnek a nevéhez. Mindaz, ami a színházban vonzó és szép, a szerző műveiben megtalálható: a fantasztikus történet, a nyelvi gazdagság, az emberi karakterről való mély tudás, a filmszerű lebonyolítás. Shakespeare túlélte a vele való kísérletezéseket, az évszázadokat és aktuálisabb, jelentősebb mint valaha – fogalmazott.Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
A fesztivál programján szerepel SZFE hallgatóinak előadásában ifjabb Vidnyánszky Attila Ahogy tetszik-rendezése és Szabó T. Anna Shakespeare-szonett fordításai Hegedűs D. Géza rendezésében. Emellett két rendezőszakos hallgató, Szilágyi Bálint és Markó Róbert a Madách Színház fiatal színészeivel mutat be Shakespeare-meséket.

Shakespeare-szobor_0339-2009
Shakespeare szobra, amely színészként ábrázolja (Budapest V. ker., Duna-korzó, Vigadó tér)

Az én Shakespeare-em címmel 14 estéből álló beszélgetéssorozatot is rendeznek: neves színházművészek, műfordítók és gondolkodók mesélnek saját Shakespeare-jükről egy-egy estén. N
A fesztivál programjában szerepel költő- és dalverseny is, melynek házigazdája Jordán Tamás színművész,de zeneszerzőként Darvas Ferenc, Kocsák Tibor és Sebő Ferenc is részt vesz .
Két alkalommal is látható lesz a Schilling Árpád rendezte Hamlet.WS című produkció. Koncertet ad Ónodi Eszter és a WH zenekar, amely a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait, és látható lesz #Shakespeare LIVE címmel Hajdu István és Magyar Attila közös produkciója is, Kocsák Tibor zenéjével.

Quasimodo Szegedre jön! Ezt mi is megnézzük!
Több alkalommal is felcsendül A Notre Dame-i toronyőr világszerte népszerű, Oscar-díjra is jelölt Disney-dalokat felvonultató musicalváltozata a 2017-es Szegedi Szabadtéri Játékokon. A megszokottnál sötétebb hangulatú feldolgozásra számíthat a közönség.

Egy-egy alkalommal Shakespeare-monológok hallhatók a férfiakról és a nőkről Müller Péter bevezetőjével. Shakespeare, ahogy nekünk tetszik címmel több Shakespeare-darab témájára készült táncelőadást is láthat a közönség.
A fesztivál ideje alatt Legendás színészek – legendás szerepek címmel fotókiállítás látható Keleti Éva fotóiból, amelyeket a Madách Színház 1962-1988 között bemutatott Shakespeare-előadásairól készített.
A Shakespeare-fesztivál nyitó és záró napján, a Szerelmes Shakespeare című előadás előtt utcaszínházzal, a Tűzmadarak cirkuszcsoport fellépésével várják a nézőket az épület előtt.

A Madách Színház Szerelmes Shakespeare című előadásának június 9-i bemutatójához kapcsolódva szervezi a fesztivált, amely főhajtás William Shakespeare, az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja előtt színészek, rendezők, zenészek, táncművészek és irodalomtörténészek bevonásával. (kép: wikipedia)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!