Facebook hozzászólás
454

Szerelmes nagyvadak randija

Megkezdődött a szarvasbőgés a somogyi erdőkben. A szeptember a szarvasbőgés időszaka országszerte, megfigyelésük páratlan élmény, de fontos, hogy közben ne zavarjuk meg az állatokat, és legyünk tekintettel az erdőlátogatási korlátozásokra is!

Magyarország erdeiben az ősz egyik különlegessége a szarvasbőgés, amit néhány alapszabály betartásával a túrázók is élvezhetnek. Ez a gímszarvasok nászának időszaka, amely augusztus végén kezdődik, szeptember közepén vagy végén éri el a csúcsot, és általában október végéig, november elejéig tart. Ezekben a hetekben a bikák szerelmes bőgésétől hangos az erdő.

Bőgő gímszarvas, Kép: SEFAG Zrt.
Bőgő gímszarvas, Kép: SEFAG Zrt.

A szarvasbika jellegzetes hangja kettős célt szolgál: segít egyben tartani saját „háremét” és visszatalálni a lemaradóknak, de egyben jelzés és figyelmeztetés is a riválisoknak. A bikák közötti rangsor több lépésben alakul ki: elsőként a hangjukkal igyekeznek elijeszteni, és távol tartani a riválisokat.

Hajó, szabadság, szerelem
Navigare nevesse est, vivere non est necesse – hajózni muszáj, meghalni nem – mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.

Ha ez nem sikerül, és két bika összetalálkozik, először felmérik az erőviszonyokat. A szarvasok egymás mellett sétálva megmutatják agancsaikat és mérlegelik, melyikük a rátermettebb. Ha egyik sem hátrál meg, akkor összefonódott aganccsal megkezdődik a birkózás, mindaddig, amíg a vesztes el nem menekül.

A szarvasbőgés idején, vagyis szeptember végéig Somogy megye több erdeje csak korlátozottan látogatható, hiszen a túlzott emberi érdeklődés megzavarhatja az állatokat. Emellett a vadászat miatt balesetveszélyes is a tiltott helyeken tartózkodás.

Az élményről viszont senkinek nem kell lemondania. Az erdészetek turisztikai egységei szervezett programok sorát kínálják, amelyeken felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várják a kirándulókat. Természetesen önállóan is el lehet indulni szarvaslesre. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy délután 3 és reggel 9 között ne menjünk lezárt erdőrészekbe. A somogyi állami erdőket gondozó SEFAG erdészei azt tanácsolják, hogy ha meghalljuk a bőgő bika hangját, akkor csendben és óvatosan mozogjunk, hogy ne riasszuk meg az állatot. Különösen igaz ez akkor, ha megpillantani is sikerül az átlagosnál ilyenkor óvatlanabb nagyvadat.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!