Facebook hozzászólás
143

Szerdán nőhet a benzin ára, a gázolajé csökken

E héten, január 8-án a benzin ára 0–2 forint között emelkedhet, a gázolajé pedig várhatóan 2-3 forinttal csökkenhet a GKI Energiakutató Zrt. előrejelzése szerint.

Kép: MTI

A hazai üzemanyagárak változását – Barta Judit, a GKI Energiakutató Zrt. ügyvezető igazgatójának elemzése  szerint – alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint–dollár árfolyamának alakulása.

A benzin ára a Reuters adatai szerint a múlt héten 0,7%-kal drágult a mediterrán piacon, az észak-nyugat-európai piacon heti átlagban alig változott, az Amsterdam–Rotterdam–Antwerpen (ARA) piacon viszont 0,9%-os csökkenés jelentkezett. A három piacon a benzinár január 3-ára közel azonos értékre került, ilyen „együttállás” legutóbb november elején volt. A gázolaj ára viszont a mediterrán piacon 1,6%-kal csökkent,az ARA piacon pedig ennél valamivel nagyobb volt az árcsökkenés mértéke.

A forint árfolyama ez időszak alatt átlagosan 0,2%-kal gyengült a megelőző heti átlaghoz képest, összesen körülbelül fél forinttal kellett többet adni egy dollárért. A forint árfolyama a hét folyamán erősítette a különböző piacokon dollárban mért üzemanyagár-emelkedést, illetve tompította a csökkenést.

Hogyan változott tavaly az üzemanyagár?
Az elmúlt egy év során a benzin ára 2,4%-kal csökkent, a gázolajé mindössze 0,5 százalékkal lett olcsóbb. 2013 folyamán átlagosan 10-10 forinttal volt olcsóbb a benzin és a gázolaj is, mint 2012-ben. Az átlagos keresetek viszont emelkedtek, ezért tavaly 7,5%-kal több benzint és 5,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.

Most – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 0–2 forint közötti árváltoztatást magyarázhatnak, a gázolajnál 2-3 forintos árcsökkentés okozhatnak a tőzsdei árváltozások és az árfolyam változásának figyelembe vétele. Így a benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 407–409 Ft/liter közötti szintre kerül, a gázolajé pedig 420 forint/literre csökkenhet január 8-án.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!