Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2012. július 26. 12:26 | PP-Eletforma

PROGRAMAJÁNLÓ

Szentendrei nyáresték a Dumtsa Korzón!

Dumtsa Korzó Szentendrén. Gasztronómia, művészet, játék, zene 2012. augusztus 26-ig minden pénteken és szombaton 17 órától 23 óráig. Kulináris és kulturális rendezvény vette kezdetét Szentendrén!

 

• A Korzón sétálva megkóstolhatja, élvezheti környékbeli termelők különlegességeit, mint az ürmösbor, a kecskesajt vagy éppen a szarvas kolbász.

• Találkozhat helyi művészek alkotásaival az utcai tárlatokon.

• Gyermeke vagy akár Ön is próbára teheti logikai készségét szórakoztató játékokkal.

• Meghallgathatja, ahogy szentendrei alkalmi „utcazenészek” játszanak a szabadban.

• Régi kort idéző fotelekben-kanapékon faszénen készült finom fogásokat fogyaszthat, jó borok társaságában.

• Vagy éppen a padokon, teraszokon ízlelheti ajándék desszertjeinket,- ha magával hozza kedvenc kiskanalát!

Élvezze a szentendrei nyáresték forgatagát a Dumtsa Korzón!

Gasztronómia:

 A Konyha-szigetek gasztroműhely
A Konyha-szigetek gasztroműhely (főzőiskola) fő célja annak a szemléletnek a népszerűsítése, hogy a legegyszerűbb fogás elkészítése is alkalmassá tehet bennünket arra, hogy elmondjuk vele: fontos vagy, figyelek rád, örömet akarok szerezni neked. Tanfolyamaikon a legkiválóbb séfek adják át tudásukat. Ismerje meg általuk a macaront, amely egy jellegzetes, kultikus francia desszert. Darált mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készül, tölteléke lehet ízesített vajkrém, dzsem, zselé, friss gyümölcs, …

 

Pázmán Zoltán kecskesajtjai

Sajtjaik hosszúérlelésű termékek, natúr és fűszeres kivitelben, de a rúzsos és igazán pikáns lágy sajtok, kék sajtok is megtalálhatók a választékban.  

István gazda kézműves kolbásza

Csak nemrég került be a hazai gasztronómiai köztudatba, de top séfek máris dicsérik a termékeiket, és a legjobb éttermek is ott vannak a vásárlóik között.

Rácürmös Manifaktúra Kft.

Családi vállalkozásunk a szentendrei Rácürmös Manufaktúra Kft. 2011-ben élesztette újjá a Szentendrei Rác Ürmös bor aperitifet, amelyet a Szentendrére települt szerbek a vulkanikus Kőhegy lankáin a XVII-XVIII. században, kadarka szőlőből és fűszerekből készítettek.

Pálfalvi György – gombász

Erdőben és mezőkön gyűjtött gombák íz világának megismertetése.

Detky András – Szarvas kolbász és szalámi

Minden termékük kizárólag szarvashúsból és szalonnából készül. Nem használnak semmilyen mesterséges adalékot, színezéket stb., csak és kizárólag természetes anyagokkal dolgoznak. 

Iván Gábor – Kecske sajtok és nyúlhús pástétom

Többféle ízesítéssel érett és friss állapotban, füstölt, natúr, fűszeres változatokban. Kecske orda krémek ízesítve fűszerekkel, probiotikumos kecske joghurt, majorannás-fokhagymás májkrém, nyúlhús pástétom, füstölt nyúlkolbász, házi tojás, …

Fröccs öntő standja
A fröccsbor és szódavíz keveréséből alkotott ital. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek. Magyarországon 1826-ban Jedlik Ányos ért el új eredményeket, amikor a balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni. Az ő nevéhez fűződik a szikvíz nagyüzemi gyártása, vagyis a szódavíz elterjesztése, amelyet ma már hungarikumként tartunk számon.

A Dumtsa Korzón eredeti díszletek között kap helyet egy 20. század eleji borozó ahol a megszokott fröccsökön kívül kipróbálhatja a Polgármestert, a Bakteranyós fröccsöt, vagy éppen az Újházi fröccsöt.

vészet:

Archaicum Hand art

Egyedi tervezésű, ősi technikával készült, több ezer éves kultúra forma és motívumvilágát idéző kézműves alkotások.

Vass Nóri – ősi kerámia

Kerámiáimat az archaicus művészet és a természet szeretete ihlette. Korong használata nélkül, eredeti bronzkori módszer szerint kézzel készülnek, kavicsolt felülettel.

Antik Anti – kovácsoltvas

Kelta hangulatú kovácsoltvas dísz- és használati tárgyak, lakás kiegészítők.

Bangha Renáta – táskakészítő

„Mindig érdekelt a táskatervezés, -varrás, de csak néhány éve érek rá igazán belemélyedni. Minden anyag, amiből készülhet nagyon izgalmas számomra. A velúrok, a textilek, közbélések, csattok, cérnák és a műbőrök, a bőrök töltik ki a gondolataimat. Iszonyú sok részlet van, amiben döntést kell hozni, mire megszületik egy új modell. Mindig fontos a funkció és nekem nem a divat legfrissebb vonulatai az ihletőim. Hosszú távon szeretném, ha a táskáim hozzáadnának valamit a napi hangulathoz, élményt okozna együtt lenni velük, képviselnék a tulajdonos stílusát. „

Műhely a köbön
A műhelyt három ipar és képzőművészettel foglalkozó alkotó alapította. Albrecht Emese, Bagdi Kati és Hegyi Nóra. A műhely célja, a magyar iparművészet és design megismertetése, felvirágoztatása, a  szentendrei fiatal iparművészek összefogása, alkotó illetve megjelenési platform biztosítása.
Albrecht Emese érdekesen kombinálja a képző és az iparművészet alkalmazott területeit. A mostani piacra dobott termékei is ezt sugallják, fotókat applikál, illetve használ fel ékszer kollekciójához. Bagdi Kati, textiltervező iparművész. Kötött áruval és ruhatervezéssel foglalkozik. Hegyi Nóra, iparművész, izgalmas anyagkombinációval készülnek babahordozói, babacipői, figurái és kiegészítői.

Béres Kézműves Műhely – Tahitótfalu

Igényes kivitelű ütőhangszereink a gyermekek és a zenészek körében is népszerűek. A természetes anyagokból készült dobok, csörgők és sípok mellett különböző gyümölcsfákból konyhai faeszközöket is készítünk.

Boros Betty – üvegmandala

A mandala (kör, teljesség, tökéletes forma) a világ keletkezese óta jelen van a természetben, az építészetben, a művészetben, az emberben, a növényben egyaránt. Amely mandalákkal most találkozhat, a Föld különböző kultúráiból származó több száz, több ezer éves motívumok életre keltései. Boros Betty alkotásai harmóniát és nyugalmat teremtenek. Az üvegmandalák gyógyító energiája segít abban, hogy az ember lelke is olyan egész, kerek és önmagába nyugvó legyen, mint a mandala.

Bolya Krisztina TOUCH krémparfümök

Egy érintés és… kivirágzol, ellazulsz, inspirálódsz, szerelemre fakadsz…

A TOUCH krémparfümök magas minőségű, 100% természetes alapanyagok felhasználásával készülő kézműves alkotások. Megosztják Veled a virágok, növények elbűvölő, élő illatának örömét. Kapcsolatba hoznak e csodálatos anyagokkal, hogy kedvedre válogathass a lelkednek, hangulatodnak megfelelő illatokból.

Horváth Tünde – népi gyógyász, kézműves

Tündeanyóka  a természet ajándékaival

A régi világ receptjei alapján  manuálisan  feldolgozott, a  gyógy-és fűszernövény készítmények, házi szörp, gyümölcs ecet és minden földi jó … 

Tóth Gyula Szentendrei hangulatok képeken – kicsit másképp

Az a látogató, akit megérintett városunk ódon hangulata, szívesen vinné magával egy darabkáját, hogy később is felidézhesse az élményt. Ebben segítenek Tóth Gyula digitális technikával készült képei.

Pistyur Imre – szobrászművész
Számos sikeres önálló és csoportos kiállításon mutatkozott be Magyarországon és külföldön. Több nagy kiállítás és biennálé fődíját kapta meg. 2011-ben munkásságát Munkácsy-díjjal ismerték el. 
„Bízom abban, hogy munkálkodásom a kövek által megjelenített kortalan üzenet. Párhuzamos világ, ahol a valóság az ábrázolás minden aspektusában jelen van."

Pistyur Gabriella  – selyemkép festő

Munkásságomat számos kiállításon mutattam be itthon és külföldön. Igyekszem képeimmel saját magam és mások örömét szolgálni…

Benkovits György nyugdíjas vasárnapi vízfestő

"Július, Szent Jakab hava az aratás mellett, a virágok, színek és a fények ideje. Érnek az ízes gyümölcsök, pirosodik a paprika és a paradicsom, aranylik a kajszi a fán, sárgállik a mező Van Gogh napraforgóitól. Tobzódó szín és íz gazdagsággal köszöntenek a kertek és mezők. Ezen héten én is eljátszottam azzal, hogy a kertünkben található virágokból néhányat papírra vetettem. Most ezekből is hozok a Dumtsa Korzóra, hátha elnyeri tetszésüket."

Szórakozás:

Játék cserebere börze

Hozd el megunt játékodat vagy mesekönyved és vigyél haza másikat.

Magicbox a gondolkodtató játékok boltja

Ide csupa olyan játékot gyűjtöttek össze, amiket tervezőik a játékos tanulás és felfedezés szellemében készítettek. Céljuk, hogy megoldást kínáljanak, ha gyermekednek tanulási- vagy készségbeli problémái vannak. De arra az esetre is, ha csak könnyed szórakozást keresel, magad és családod számára.

Bodnár Irén  –  Kézműves baba, textiljáték

Egyedi tervezésű, kézzel varrott rongybabák és textiljátékok természetes anyagokból.

"Rongybabát minden kisgyermek kezébe!" – vallja a készítő, és persze az az igazi, ha ezt anya készíti el az ő szeme fényének. Az ehhez szükséges anyagok a legtöbb háztartásban fellelhetők. Az elkészítéshez szükséges fortélyokat, fogásokat pedig a helyszínen elleshetik az érdeklődők.

Kézműves foglalkozás Bodnár Irénnel

A Forgács Társaság videó alkotásainak vetítése az utcán

Forgács-Artunio rajzfoglalkozás gyerekeknek és felnőtteknek a rendezvény alatt

ZENE: Július 27. péntek 18 óra

FELSZEGHY MARCI ÉS JOE DUÓ   –   LIVE-AKUSZTIK
Felszeghy Marci több blues, rock, pop formációban játszott bel- és külföldön, most akusztikus gitár-ének hangszerelésben ad elő amerikai zenésztársával Beatles, Hendrix, Red Hot Chili Peppers, Pink Floyd, Radiohead, Police, Doors számokat a Korzó Fő téri végén.

Július 27. péntek 18 óra

TENDERFOOT BLUES UNIT BAND

A múlt hétvégi – szintén Megyeri Dani énekes vezette – the Majers megérdemelt sikere után Dani most az "anyazenekarával" lép fel. A zenekar 2005-ben alakult, szándékuk szerint a tősgyökeres fekete műfajt népszerűsítik. Hagyományőrzésként játszanak (majdnem) akusztikus kvartettben is – felidézve a mocsaras Delta vidék zenei világát -, amit most Szentendrén is élvezhetünk.

A fellépő formáció tagjai:

Megyeri Dániel – ének Horváth Ádám – elektromos gitár Horváth Bálint – akusztikus gitár Kőhalmi András – szájharmonika

Július 27. péntek 20 óra

KERTÉSZ ERIKA ÉS RÁTONYI RÓBERT ESTJE
Kertész Erika énekesnő és Rátonyi Róbert zongorista 2009-ben alapították közös zenekarukat, az E.K.Avenue-t. Rátonyi Róbert virtuóz játéka és Erika visszafogott, lágy éneklése remekül kiegészítik egymást. A repertoár széles: klasszikus jazz-dalok, ismert pop-slágerek, és napjaink kevésbé ismert, de roppant fülbemászó smooth-jazz dallamai váltakoznak.

Július 28. szombat 18 óra.

FELSZEGHY MARCI SZÓLÓKONCERT

gitár, ének

Egyszemélyes  zenekara könnyed hangulatot varázsol  a Korzóra.

Július 28. szombat 18 óra

PETRUSKA ANDRÁS KONCERT

Petruska András hazai énekes-dalszerző-multiinstrumentalista – énekel, gitározik, dobol, nagybőgőzik, skótdudán játszik, trombitál, …

Koncertjein járva sokszor nehéz eldönteni, hogy a fülünknek vagy a szemünknek higgyünk, hiszen egy zenekart hallunk, de a színpadon csak egy embert látunk, egy szál akusztikus gitárral.

Improvizáció, fantázia és összetettség komoly szakmai tudás, könnyed előadásmód és a közönség megnyerése, ez mind belefér egy koncertbe.

Július 28. szombat 20 óra

ROCKIN CHAIR DUO

Jimi Taylor legfőképpen a blues gyökereit ápolja, a countrytól a rock and roll-ig, sokszínű muzikalitását több felállásban, több stílusú zenekarban is megmutatta már. Szájharmonikás zenésztársa szintén számtalan neves zenésszel színpadra lépett már.

Az általuk feldolgozott dalok világa visszavezeti a hallgatót a blues zene gyökeréig, megőrizve és továbbfejlesztve azt, és korszerű zenei elemekkel (funky, jazz, rock) ötvözi a 100 éves blues zene dallamait.

A duó tagjai:

Jimi Taylor  /Szabó Ferencz Loránd/ – gitár,ének

Köteles Róbert – szájharmonika

Dumtsa Korzó fotópályázat!

Látogasson el a Dumtsa Korzóra, fotózza le kedvenc ételét, italát, iparművészeti tárgyát, vagy kapjon el egy hangulatos korzós pillanatot, és töltse fel képét a Facebook oldalunkra (Facebook.hu/Dumtsa Korzó Szentendre), vagy küldje el a [email protected] e-mail címre.

Azoknak a fotóknak készítői, melyekre legtöbben szavaznak a Tetszik gomb megnyomásával, 2 főre szóló vacsorameghívást kapnak a Művész étterembe, vagy ajándékcsomagot a Korzó különlegességeiből.

Beküldési határidő: 2012. augusztus 26.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!