Facebook hozzászólás
365

Szánd rá azt a huncut pár százezret!

Érvényesítheti az árban a felújítás összegét, aki eladás előtt hajlandó pár százezer forintot rászánni lakása rendbehozatalára. Az ingatlanpiaci szakemberek szerint a munkálatok és a megtérülés mértéke attól is függ, hogy a tulajdonos inkább befektetőknek vagy családosoknak szeretné-e értékesíteni ingatlanát. Több százezret is emelkedhet így a lakás értéke: az esztétikai felújítás például megéri, de a teljes átalakítás biztosan nem térül meg. A fürdőszoba pedig tabu!

Modern lakás, Kép: pixabay
Tartózkodj az élénk színektől, ha eladásra szánod! Kép: pixabay

Az ingatlanpiaci lendület és az áremelkedés mértéke a következő 2-3 évben még biztosan kitart vélik a szakértők. A kedvező piaci körülmények ellenére azonban nagy a verseny az eladók között. A tulajdonosok vonzóbbá tehetik ingatlanukat a többihez képest, ha áruba bocsátás előtt felújítják.

Fészekrakók, befektetők, kulcsra készen vásárlók

A dübörgő piacon legalább három, jól elkülöníthető lakásvásárlói csoport különíthető el – mondta el Florova Anna, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője. Az eladást megelőzően a tulajdonosnak érdemes végiggondolnia, közülük kinek szeretné leginkább eladni az ingatlanát, és az alapján belefogni a szükséges munkálatokba.

TIPP!
Készíts pár jó fotót a lakásodról, ha el akarod adni! Én meg adok hozzá néhány tippet. Majd meglátod, mennyit számít!

Az első a fészekteremtőké, vagyis az első lakást kereső fiatalok és a már gyerekes családosok csoportja. Ők minden esetben kalkulálnak átalakítással, így számukra nem jelent semmilyen hozzáadott többletet a rendbehozatal. Egy következő csoport a tehetősebb középkorúaké, akiknek a minőség a legfontosabb kritérium, és szeretnének kulcsrakész otthont a magukénak tudni. Ha ők a célcsoport, akkor érdemes minden olyan felújítást elvégezni, amitől modern, trendi, friss, összességében prémium hatású lesz az ingatlan. Ez esetben akár a milliós felújítási tételt is érdemes vállalni, mert meglesz a lakásra a fizetőképes kereslet. A harmadik csoport a befektetési céllal vásárolók csoportja, akik – ha csak nem adnak túl rajta rövid időn belül busás haszonnal – hosszabb távra, kiadási céllal vesznek ingatlant. Ez esetben szintén érdemes néhány százezer forintot rászánni a felújításra, mert a rendbe szedett, kész lakás sokkal jobb alkupozíciót jelent az egyezkedéskor.

Modern fürdőszoba, Kép: pixabay
Tabu a fürdőszoba, Kép pixabay

Amit érdemes elvégezni

A munkálatok a látványfelújítástól, a tisztasági festéstől a burkolatcserén át a gépészeti elemek, a vezetékek, csövek, fűtőtestek kiváltásáig terjedhetnek. Érdemes azonban arra figyelni, hogy az élénk, extrém színekkel és mintákkal egyedivé tett lakásra kevesebb a vevő. Fontos, hogy a korszerűsítési munkálatok ne haladják meg a néhány százezres, legfeljebb millió forintos tételt, különben relatíve kisebb a megtérülés esélye – hívja fel a figyelmet Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese, aki hozzáteszi, hogy a meglévő lakás-takarékpénztári megtakarítások mintegy háromnegyedét is felújításokra használják az ügyfelek. Nem kizárt, hogy sokan közülük pont az eladás előtt álló lakásuk értékét növelik meg a munkálatokkal. A néhány százezres felújítás szinte biztosan megtérül, de a jó helyen lévő, jó állapotú lakás akár milliókkal többért is elkelhet.

Végezetül még egy fontos tanács a szakemberektől: inkább a nappali, hálók és a kültéri felújításra – például szigetelés, tető – törekedjenek az eladók. A fürdőszobával nem érdemes kockáztatni, ott a legnehezebb eltalálni a vevőjelöltek ízlését és igényeit, érdemes nekik meghagyni az átalakítás lehetőségét.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!