Facebook hozzászólás
275

Szakrális zene és Palya Bea a Bazilikában

Június 11-én, vasárnap 20 órakor az Ortodox Pünkösd alkalmából a Szent István Bazilikában három földrész – Afrika, Ázsia és Európa – szakrális zenei hagyományából állítja össze programját a Szent Efrém Férfikar és Palya Bea, a sokoldalú és kivételes zenei adottságú énekesnő. Pünkösd a nyelvek ünnepe: tucatnyi különféle nyelven csendülnek hát fel a spirituális dalok, imák, himnuszok ezen az estén, a világ  különböző népeitől, különböző korokból – s mégis egyazon pünkösdi lelkülettel. Szokolai Dongó Balázs csodálatos fúvós hangszereivel csatlakozik. 

Tíz éve zenélt először együtt Palya Bea és a Szent Efrém Férfikar: a Harmonia terrena c., Árpádházi Szent Erzsébetről szóló misztériumjátékot a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be, majd magyar és német fesztiválokon is többször előadták – nagy sikert aratva!

Szent Efrém Férfikar Palya Beával, Kép: sajtóanyag
Szent Efrém Férfikar Palya Beával, Kép: sajtóanyag

Szokolay Dongó Balázs is tíz éve találkozott a férfikarral. Akkor elkezdtek dolgozni a Bartók & folk projekten, a nagy géniusz összes férfikarát népzenei környezetükben bemutató programjukon, mely 2015-ben egy nagy sikerű CD-ben öltött testet. A tekintélyes brit szaklap a Gramophone így ír róla: Az egész cd a népi és a műzene lebilincselő összehangzását nyújtja, amely olykor magával ragadó, máskor provokatív.” (Richard Whitehouse – Gramophone, 2015) A Bartók-programot azóta itthon és külföldön is nagy sikerrel játsszák.

Palya Bea, Kép: Emmer László
Palya Bea, Kép: Emmer László

Palya Bea és Dongó – tíz éve állandó zenésztársak: különböző hangversenytermek színpadok, fesztiválok, lemezek ünnepelt sztárjai. Itt volt hát az ideje, hogy a szálak összeérjenek: s ez most a Szent Efrém Férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) sorozatában meg is valósul: 2017. június 11-én este 8 órakor a Szent István Bazilikában, az ortodox Pünkösd ünnepéhez kötődő műsorban együtt lépnek majd föl.

Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje…
Mit ünneplünk pünkösdkor? Mi az üzenete a mai ember számára? Miért zarándokolnak emberek ezrei ilyenkor Csíksomlyóba? Választunk-e még pünkösdi királyt? Te tudod a választ?

Pünkösd a nyelveken szólás ünnepe. Nyolc különböző nyelven szólalnak meg a dalok, a himnuszok, az imák, s Dongó csatlakozik ezekhez csodálatos fúvós hangszereivel és – ahogy már hagyománnyá vált – a közönség is be tud kapcsolódni két közös énekbe. Ógörög és ószláv motetták, héber zsoltár, jiddis könyörgés, latin misetétel, cseh és bolgár ballada, hindi vallásos dal – igazi pünkösdi lelkület tölti be a gyönyörű Szent István Bazilikát ezen a vasárnap estén. A vallásos folklór mellett Palya Bea új dalaiból is énekel, s kiváló magyar mesterek (Dukay, Jeney, Szokolay) kompozíciói is elhangzanak.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!