Facebook hozzászólás
1 434

Szakácsbiblia mindenkinek

Az egész úgy kezdődött, hogy véget ért a francia forradalom. Utcára kerültek a főúri házak szakácsai. Ők csak a polgárosodó családokhoz szegődhettek el. Nem volt mást tenni, mint kialakítani az új stílust, és megnyílt az első étterem. Később megjelent az első konyhatechnológiai kézikönyv is, ami azóta egyfajta bibliája az európai stílusú szakácsoknak. Magyarországra több mint száz évvel később, csak most jutott el A főzés tudománya – konyhatechnológiai kalauz című könyv! Na ez a főzés ünnepe!    

A főzés tudomány c. könyv, Kép: László Márta
A főzés tudománya című könyv, Kép: László Márta

Groteszk állapotban maradt a magyar szakácsok szakképzése – fogalmazott Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke a könyvbemutatón. Mint a hazai kötet átdolgozója elmondta: a világ elszaladt, a hazai fiatalok pedig ugyanabból a könyvből tanulnak, mint 20 évvel ezelőtt. A cukrászok még ennél is rosszabb helyzetben vannak, nálunk állítólag legalább 30 éves a lemaradás.

A lazac norvég bontása, Kép: László Márta
A lazac norvég bontása, Kép: László Márta

A főzés tudománya – konyhatechnológiai kalauz című kézikönyv először jelent meg magyar nyelven. Molnár B. Tamás szerint a magyar kultúra nagy adóssága ez. Mintegy százéves tartozást rótt le a szakma előtt. Nem csili-vili szakácskönyv, bár receptek is olvashatók benne. Eredeti címe: La cuisine professionelle, előszavát a világ egyik leghíresebb szakácsa, Joel Robuchon írta. Gyakorlatilag az európai polgári konyha alapjairól szól mindenkinek – a háziasszonyoktól egészen az oktatókig.

A tankönyv igen részletesen leírja az európai polgári konyhai eljárásokat, a hibákat, amiket a legtöbben elkövetnek, és rögtön mellékelik a megoldásokat is. Másként kell például blansírozni egy friss tavaszi zöldséget, mint egy keményebb őszit! Nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy miként készül a tökéletes tükörtojás, vagy hogyan kell norvég módra felszeletelni egy lazacot, vagy miért hasznos dolog a konfitálás, de az olyan bonyolultabb dolgokról is szó van benne, mint például a nyúl feldolgozása. (Ne feledjük, a nyúl méltatlan helyre került nálunk az utóbbi évtizedekben, pedig nagyon finom és egészséges! A György-korabeli angol polgári konyha imádta!)

Kacsa konfitálás után, pirosra sütés előtt! Kép: László Márta
Kacsa konfitálás után, pirosra sütés előtt! Kép: László Márta

Fontos az alapanyagok minősége. Ma már nem azokkal dolgoznak a szakácsok vagy a háziasszonyok, mint 20 vagy 30 éve. Ráadásul új alapanyagok is érkeztek a magyar konyhaművészetbe. Molnár B. Tamás külön kiemelte, hogy a könyvet kiegészítették a közép-európai alapanyagokkal, és írtak hozzá vagy 12 sertésből készült receptet is. A lapockának vagy a hosszú karajnak is van ugyanis olyan része, ami rendkívül ízletes, de csak néhány hentes veszi a fáradtságot, hogy a pultra tegye. A könyvben bizonyos kifejezéseket külön meg kellett magyarázni az olvasóknak, mert ami a franciáknak természetes, az nekünk nem…

A jó szakács is holtig tanul! A mi fiataljaink külföldre mentek, hogy a szakvizsga után megtanulják, hol tart Európa! Nos, ez a könyv igazán remek tankönyv mindenkinek, aki szeret főzni. A kötet egyelőre csak a neten rendelhető, de novembertől már az egyik nagy, ismert könyvesbolthálózaton keresztül is megvásárolható lesz.

Újdonság!
A jó ízekhez feltétlenül jó italok is kellenek! A Sör Világnapja már elmúlt, de szeretete soha! Itt egy különlegesség!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!