Facebook hozzászólás
271

Sütivel a rosszkedv ellen – bevált recept

Talán nem véletlen, hogy a somlói galuska újragondolt változatát választották Magyarország tortájává 2014-ben. Egy friss kutatás szerint ugyanis a magyarok kedvenc cukrászterméke pont ez a habos, csokis édesség. A felmérés szerint a lakosság közel fele hetente fogyaszt valamilyen süteményt, az édesszájúságnak pedig pozitív hatásai is megmutatkoznak: a gyakrabban sütizők ugyanis optimistábban szemlélik az életet, mint az édességet csak ritkán fogyasztók.

Édesszájúak a magyarok – Kép: Életforma/Bartos Gyula

Az államalapítás ünnepe alkalmából idén nyolcadik alkalommal választották meg az ország tortáját, cukormentes változatot pedig harmadszorra díjaztak. A Nándori Cukrászda cukormentes, „Csokis kaland” elnevezésű tortája mellett valószínűleg sokak szívét dobogtatja meg a Magyarország Tortája 2014 címet elnyerő „Somlói revolúció” is. A Generali Biztosító friss felmérése szerint ugyanis a magyarok kedvenc cukrászsüteménye a somlói galuska. A válaszok alapján a második legnépszerűbbnek a franciakrémes bizonyult, a harmadik helyen pedig a dobostorta áll.

A kutatás szerint igencsak édesszájú nemzet a magyar: a megkérdezettek közel fele (42%) heti rendszerességgel, több mint kétharmaduk (38%) pedig legalább havonta egyszer eszik valamilyen cukrászsüteményt. Ezzel szemben a válaszadóknak csupán 2%-a nem fogyaszt soha ilyen jellegű édességeket. A kutatásból az is kiderült, hogy a nők valamivel falánkabbak a férfiaknál: a heti rendszerességgel sütizők körében 46–54% a nemek megoszlása a javukra.

A túlzásba vitt édességfogyasztás vitathatatlanul veszélyes az emberi szervezetre, azonban – mint az a mostani felmérésből is kiderült – a süteményezésnek pozitív hatásai is lehetnek. Az eredmények alapján ugyanis összefüggés mutatkozott az édességfogyasztás és a pesszimizmus között: a heti rendszerességgel sütizőknek csak 30%-a, míg a süteményt évente párszor fogyasztóknak már 47%-a vélte úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok környezetükben. (Forrás: Generali)

Az ország tortája
A 2014-es Somlói revolúció tortában meghatározó elem a mousse: ez egy könnyed, elegáns, légies textúrájú krém, a modern cukrászat egyre elterjedtebb és keresettebb terméke. A grillázstésztára rétegezett étcsokoládé-mousse, majd a narancsbetét fölé helyezett ganache-sal (párizsi krémként ismerjük) borított vaníliás fehércsokoládé-habkrém olyan ízélményt kínál, amely valóban forradalminak nevezhető az eredeti somlói galuskához képest. A hagyomány és a kreativitás találkozása ez az ínyencek igényeit is kielégítő, csodálatosan könnyű, kiváló alapanyagokból készült tortakülönlegesség.   Magyarország 2014-es tortájának elkészítését videón is megnézheted!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!