Facebook hozzászólás
247

Speciális „ékszert” kapnak a visszaeső ittasok!

Különleges bokapereceket még nem nálunk, hanem Londonban fognak osztogatni. A speciális eszközt a visszaeső ittas bűnelkövetők kapják, akiknek alkoholszintjét folyamatosan ellenőrzi az „elrettentő” ékszer! Vajon lesz eredménye?

A bokára szerelhető alkoholszintmérők lehetőséget adnak a bíróságoknak, hogy a visszaesőként ittas állapotban bűncselekményeket elkövetőket négy hónapra eltilthassák az alkoholtól. A londoni hatóságok szerint mintegy 150-re tehető azoknak a száma, akiket a speciális bokaperec viselésére kötelezhetnek – közölte a BBC News hírét az MTI. A készülékek félóránként méri, ellenőrzi az izzadságban található alkohol mértékét. Így:

Ha a szonda a viselőjénél alkoholfogyasztást mutat, a delikvens újabb büntetésre számíthat majd. A bokaperecet ugyanakkor nem alkalmazzák alkoholistáknál és olyanoknál, akik szakorvosi kezelésre szorulnak.

Dobogóra itták magukat a németek
Évente átlagosan több mint 130 liter szeszes italt fogyasztanak a németek egy legutóbbi felmérés szerint, s ezzel a világelsők közé itták magukat. Németországban minden hetedik percben meghal egy ember az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás következményei miatt.

A rendszert a helyi hatóságok nyomására vezetik be egyéves időtartamra négy londoni kerületben, de támogatja a városi rendőrség és London főpolgármestere is. A program az ittas állapotban okozott sérülések és károk visszaszorítását célozza. Hasonló szisztéma bevezetésével már próbálkoztak Nagy-Britanniában, de most tényleg elérheti célját, mivel ezúttal a bíróságok valóban eltilthatnak embereket az alkoholtól. A brit statisztikai hivatal szerint 2012–2013-ban 880 ezer olyan erőszakos incidens történt Angliában és Walesben, amely túlzott alkohol- vagy drogfogyasztáshoz köthető.

Amerikában már 2003 óta használják az alkohol-bokaperecet – amely körülbelül 1500 dollárba kerül –, ma már minden amerikai állam alkalmazza Hawaii kivételével – olvasható az NBC News.com oldalon. A korábban használt szonda irritálta a bőrt, viselése kényelmetlen volt. A legújabb verzió már kisebb – körülbelül akkora, mint egy pakli kártya –, és könnyebb, mint az első készülék volt.

Hajjaj!! Ismét lehet piásan kerékpározni!
Jó hírrel folytatódott ez a nyár a szomjas kerékpárosok számára, akiket ezután már nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem. Némileg elgondolkodtató, hogy az akkor még szigorúbb szabályozás mellett is idén az első negyedévében ittasan személyi sérüléssel járó balesetet okozó kerékpárosok száma az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 35,4 százalékkal nőtt.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!