Facebook hozzászólás
341

Soványabb lesz a karácsonyi vacsora

A legfrissebb felmérések szerint az idén kevesebbet költünk majd a karácsonyi menüre, de vannak ételek, amiről képtelenek vagyunk lemondani. Sok család van, ahol nem kerül ajándék a fa alá.

A mézeskalácsról nem mondunk le
Kép:Pixabay

A ReceptNeked felmérése szerint a magyar családok többsége idén kevesebbet költ majd a karácsonyi menüre. A közel ezerfős – nem reprezentatív – felmérés szerint a válaszadók 44 százalékánál szűkösebb lesz a menü az ünnepek alatt. Huszonhat százalékuk költ ugyanannyit, mint tavaly és csak harminc százalékuk költ majd többet az idei évben.

Azok, akik többet szánnak az ételekre, saját bevallásuk szerint elsősorban kényszerből teszik ezt. A válaszadók fele az áremelkedéssel indokolta, miért nőnek a kiadásai, 10 százalékuk a család bővülésével magyarázza a növekvő költekezést. A válaszadók fennmaradó része egyéb indokok miatt tud többet költeni, például azért, mert idő előtt megkapták a karácsonyi prémiumot.

A halászlé a legfontosabb

A felmérés szerint vannak olyan ételek, amelyről a karácsonyi ünnepek alatt nem szívesen mondanánk le. A lista egyértelmű győztese a halászlé. A válaszadók 25%-a szerint ez az étel elhagyhatatlan része a karácsonyi menünek. (Itt ajánlunk hozzá egy szuper receptet!)

Hasonlóan népszerű a töltött káposzta (19%), a bejgli (17%), és a sült, vagy rántott hal (15%) is. A halászlével együtt ez a négy étel a legfontosabb a magyarok számára a karácsonyi ünnepek alatt. A többi étel messze leszakadva követi a vezető négyest, az ötödik helyezett zserbót már csak a válaszadók négy százaléka jelölte meg, mint kihagyhatatlan ételt.

Sütemények: fontos is, meg nem is

Érdekes módon, bár a süteményeket kevesen jelölték meg a karácsony menü kihagyhatatlan elemeként, a ReceptNeked oldalán mégis ez iránt van a legnagyobb érdeklődés. A mintegy hétszázezer felhasználó keresési szokásai alapján az utóbbi időszak legkeresettebb receptjének a mézeskalács bizonyult, amit a bejgli, a zserbó és a hókifli receptje követett. Népszerű még a linzer, a kókuszgolyó és a mézes krémes is, mint klasszikus karácsonyi sütemény.

Van, ahol semmi sem kerül a karácsonyfa alá

Az önkéntes felmérés néhány szomorú tényre is rávilágított az ünnepek közeledtével. A válaszadók hat százalékának bevallása szerint idén nem kerül semmilyen ajándék a karácsonyfa alá. A válaszadók negyedénél pedig csak a gyermekeknek jut ajándék idén karácsonyra.

A felmérésről

A felmérést a ReceptNeked.hu receptoldal készítette. A kérdőíves felmérés közel ezer ember, az oldal közösségének nem reprezentatív válaszain alapul. A süteményreceptek népszerűsége az oldalon belüli keresési adatokra alapozott.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!