Facebook hozzászólás
236

Sielsz, motorozol, nyaralsz vele, mi az?

Akció- vagy sportkamera névvel illetik azokat az eszközöket, amelyeket kifejezetten sport vagy szabadidős tevékenységekhez ajánlanak, és fényképek, videók rögzítésére alkalmasak. A két megnevezés között nincs különbség, de a gyártók és a készülékek képességei között nagyon is nagy eltérés lehet. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni, ha a síelés, sportolás, utazás izgalmait akciókamerával szeretnénk rögzíteni. 

A sportkamerák almája és omegája

Az akciókamerák piaca az elérhető márkák szempontjából alapvetően két részre osztható. A legelterjedtebb márka, amely a termékkör Apple-jének számít. Ismertségében és megbízhatóságában kiemelkedik a versenytársak közül, azonban az ára is magasabb. Mellette elérhetők még további neves szórakoztató-elektronikai gyártók s kevésbé ismert távol-keletiek termékei is. Ezek többsége ugyanazt tudja, ugyancsak sok kiegészítő van hozzájuk, de jellemzően olcsóbbak.

Sielő, Kép: pexels
Kép: pexels

Ha számítanak a részletek

Ahogyan a kézi kamerák esetében, a sportkameráknál is kulcsfontosságú a felbontás, hiszen többek között ez határozza meg a rögzített kép minőségét, részletgazdagságát. Bár a piacon vannak sokkal nagyobbak is, ökölszabályként elmondható, hogy nem feltétlenül kell a legnagyobb fényképfelbontású készüléket választanunk, vásárlás előtt inkább érdemes először kipróbálni a fényképező funkciót az áruházban.

A videó felbontás tekintetében alapvetően három típusú készülék létezik: HD, Full HD és 4K felbontású. A HD, 1280 x 720 pixel felbontású kamera (ún. High-Definition), azoknak ajánlott, akik számára nem annyira a magas képminőség a fontos, inkább a lehetőség, hogy egy-egy mutatványt rögzíteni tudjanak. Ilyen példa lehet, ha gyermekünknek szeretnénk sportkamerát venni. Némely gyártó már az olcsóbb készülékekhez is csomagol vízálló tokot, s esetleg többféle rögzítő adaptert is.

Nem feltétlenül kell sokat ráfizetni, hogy egy olcsóbb Full HD kameránk legyen. Ajánlott ezt választani, ha kifejezetten fontos a magas képminőség. A Full HD megnevezés a készülék maximális felbontására utal, 1920 x 1080 képpontot jelent. Ezekhez a kevésbé ismert gyártók kiegészítők színes palettáját nyújtják, például vízálló tokot, karpántot, de akár pótakkumulátort is. Ekkora felbontás egyébként azért is javasolt, mert egy esetleges balesetkor az akciókamera felvételeiből az események könnyebben rekonstruálhatók.

Sportoljunk télen is biztonságosan!
Télen kétségkívül az egyik legjobb dolog a hóesés. Nemcsak, hogy gyönyörű látványt nyújt a friss hóval fedett táj, de hógolyózhatunk, hóembert építhetünk a gyerekekkel, vagy akár élvezhetjük a téli sportokat is. Ám amennyire élvezetes a havas lejtőn való lesiklás, annyira veszélyes is lehet. Éppen ezért mindig készüljünk fel alaposan, még akkor is, ha csak szánkóznánk egyet a közeli dombon.

Látványos emlékek egyetlen gombnyomásra

Síelés, sportolás közben jellemzően nincs lehetőségünk különböző gombokat nyomkodni, hogy a kamera funkciói között szörföljünk, majd elindítsuk a felvételt. Épp ezért érdemes ún. egyszerűsített, egygombos vezérléssel ellátott kamerát választani, amelyen a felvétel egyetlen gombbal elindítható.

Érdemes odafigyelni a kamera kijelzőjének méretére is

– A síszezon az egyik legforróbb időszak a sportkamerák szempontjából, ezt követi a nyár – mondta el Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád ügyvezető igazgatója. – Ilyenkor nagyon népszerűek a kiegészítők is, amik segítségével például biciklire vagy autó oldalára rögzíthetjük a készüléket, de ha valaki a vízi élményeket szeretné felvenni, érdemes speciális bóját beszerezni. Persze az is előfordulhat, hogy többféle célra akarjuk használni a sportkamerát, ilyenkor univerzális kiegészítőt kell keresni. Ugyanígy fontos az is, hogy a kamerának mekkora a microSD kapacitása, érdemes ezt a kérdést is gondosan körüljárni. Bárhogyan is döntünk, ha nem akarjuk, hogy több órás üzemidő után épp a legizgalmasabb pillanatban kapcsoljon ki a kütyünk, pótakkumulátort is tartanunk kell magunknál – javasolja a szakember.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!