Facebook hozzászólás
272

Seprűnyélen az isteni Garbo?

Boszorkányos Luca-napi programokkal, filmcsillag-túrákkal, édes finom fika-szünetekkel vár Stockholm, ahol akár még az ünnepekre is bevásárolhatsz!

Andalogj észak Velencéjének lagúnáin!

Az észak Velencéjének is nevezett város a skandináv térség igazi gyöngyszeme: 14 szigetre épült, amelyet 53 híd köt össze, így érdemes hajós túrán körbejárni. Izgalmas hangulatú az 1400-as évektől épülő, színes házakkal és girbegurba utcácskákkal csábító belváros, ahol gyalogszerrel fedezhetjük fel a látnivalókat. Ha pedig elfáradtunk, akkor térjünk be egy fikára valamelyik cukrászdába vagy kávézóba, és kóstoljuk meg a svéd süteményeket egy finom kávé kíséretében.

Stockholm látképe, Kép: Budapest Airport
Kép: Budapest Airport

Pihenj egyet fika-időben!

A nálunk kissé viccesen hangzó fika szó a svédeknél az édes kávészünetet jelenti, amelynek gyakran hódolnak: munkaidőben például két tradicionális fika-időt tartanak, reggel 9-kor és délután 3 óra táján. De fikának hívják azokat a rövid családi vagy baráti programokat is, amelyek nem szólnak másról csak egy finom kávéról, frissítőről és egy kis édes süteményről. A fika kifejezés egyébként a XIX. századi szlengben alakult ki a kaffe (kávé) szóból, azt megfordítva, azóta a svédek a legnagyobb kávéfogyasztó nemzetté váltak a világon. A svédek fahéjjal vagy kardamommal édesített mini-csiga süteményét pedig fikabrödnek nevezik, hiszen legtöbbször pont az ilyen édes félórácskákban fogyasztják egy fekete kíséretében.

Ismerd meg a legek városát!

Rekorder látnivalókban igazán nincs hiány Stockholmban! Évente egymillió turista tekinti meg a világ legrégebbi, épen maradt hajóját a Vasa Múzeumban: a 69 méter hosszú csatahajó tulajdonképpen a svédek Titanicja, hiszen 1628-ban, már az első útján elsüllyedt, és pontosan 333 évvel később emelték ki, majd restaurálták a 90%-ban épen maradt hajót. A svéd főváros büszkélkedhet a világ legrégebbi szabadtéri múzeumával is: a Skansen mintegy 150 épülettel, élő állatokkal teli parkkal és számtalan programmal mutatja be a skandináv vidéki életérzést kicsiknek és nagyoknak!

Fikabröd, csiga alakú édes svéd süti, Kép: fruktkorgal se
Fikabröd, Kép: fruktkorgal se

Kutasd a filmcsillagok nyomát!

A város számtalan hírességet adott a világnak, így itt született az isteni Garbo és a Casablanca könnyes tekintetű főszereplője, Ingrid Bergman is. A filmkedvelők ne hagyják ki a Gréta Garbo túrát, amelyben megismerhetik a művésznő szülőházát, életének fontos állomásait és nyughelyét csakúgy, mint a neki dedikált múzeumot. A legismertebb stockholmi minden bizonnyal a dinamit feltalálója, Alfred Nobel, aki a világra hagyományozta a Nobel-díjat. A neves feltaláló életét, az általa alapított díj történelmét interaktív kiállítás mutatja be a Nobel Múzeumban. Ha pedig egy kis zenére és bulira vágyunk, akkor kötelező programként próbáljuk ki az Abba Múzeumot!

Pattanj seprűre!

A téli időszakban ünnepi kivilágítással ellensúlyozzák a hosszú, sötét éjszakákat és mandulás-mazsolás forralt borral, azaz glöggel melengetik a fázós utazókat. Svédországban nem ünneplik a Mikulást, ugyanakkor december 13-án, Luca napján boszorkányosan jó programokat szerveznek: ilyenkor a fiatal lányok fehérbe öltözve, adventi koszorúval a fejükön járják a várost, és karácsonyi énekekkel szórakoztatják a nagyérdeműt. A karácsonyi készülődés tulajdonképpen ezzel a mítikus nappal kezdődik, amiről azt tartják, hogy ez az év leghosszabb éjszakája, amikor a boszorkányok megmutatják magukat, az állatok pedig beszélni kezdenek.

Glög: mandulás-mazsolás svéd forralt bor, Kép: wikipedia
Glög, Kép: wikipedia

Gyerekekkel ki ne hagyd a Svéd Tündérmúzeumot!

Stockholm kiváló úti célpont a családoknak is, hiszen a hotelek, a vendéglők és a bevásárlóközpontok gyerekbarát programokkal várják a kicsiket is. A svéd tündérvilág múzeuma, a Junibacken ilyenkor különleges attrakciókkal színesíti állandó kiállítását. A svéd királyi múzeumban, a Royal Armoryban pedig színházi előadásokat rendeznek a gyerekeknek, amelyekben szereplőként is részt vehetnek korhű jelmezekbe öltözve. A felnőtteknek is kihagyhatatlan program a Vasaparken, ahol Európa legnagyobb koripályáján korcsolyázhatunk.

Bár Stockholmban számtalan zenés és szórakoztató programból válogathatunk az év minden időszakában, az idei november azonban még ebből is kiemelkedik. Már megkezdődött az International Film Festival, amely a migráció kérdését mutatja be. Ez utóbbi nemcsak Svédországban, de jelenleg Európában mindenhol az egyik legfontosabb téma. November 14-én pedig a Tele2 arénában lépett fel Madonna, aki életében először adott koncertet Stockholmban.

Ilyen remek programokat látván azt ajánljuk, mégsem seprűn utazzatok Stockholmba! Budapestről több járattal könnyen és gyorsan, pár óra alatt lejuthatunk Svédország fővárosába például a SAS légitársasággal, amelyek naponta többször szállítják az utasokat.

Mutatok egy másik úti célt, ahol csak meztelenül lehet fürdeni! Ha mégsem utazol, nézzünk egy forralt boros meglepetéssütit!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!