Facebook hozzászólás
173

Rövid vagy hosszú a nyerő?

Számos konfliktusról lehetett hallani a belvárosi bulinegyed lakosai és a buliturizmusra épülő szórakozóhelyek között. A vitában a lakók a nyugalmukat védték, a szolgáltatók pedig a bevételüket, a befolyó adóforintokat és a munkahelyeket. Nehéz eldönteni, melyik oldalon van az igazság, de van már olyan kerület, ahol szigorúbb szabályozást vezettek be a bulituristák által kedvelt Airbnb-s lakásokra.

A főváros VI. kerülete az elmúlt évek egyik ingatlanpiaci slágere volt, dinamikusan emelkedtek az ingatlanárak, mára Budapest ötödik legdrágább kerületévé vált az 525 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárával. Az emelkedés nem állt meg, bár lassul, az elmúlt egy évben továbbra is több mint 15%-os növekedés tapasztalható az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerint. A helyi ingatlanár-robbanás elsősorban a befektetési célú lakásvásárlóknak köszönhető, akik hamar meglátták a kedvező lehetőséget a kerületben. A várható magas hozam mellett a lakáskiadásra is sokan gondoltak, az Airbnb meghonosodásával még nagyobb profitra tehettek szert.

Lakóház a VI. kerületben, Kép: wikimedia
Lakóház a VI. kerületben, Kép: wikimedia

– A belvárosi kerületek mindegyikében óriási volt az áremelkedés az utóbbi időben, a hagyományosan nagy presztízsű budai kerületek mellet az V. és VI. kerület árai a legmagasabbak, jóval meghaladva a négyzetméterenkénti félmillió forintot – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A bulinegyed jelenlegi arculatának, stílusának kialakulása azonban egyre több helyinek vált kellemetlenné, hiszen a nyugodt belvárosi hétköznapokat pezsgő, zajos esték zavarják meg. A bulituristák sokasága előszeretettel választja az Airbnb adta rugalmas szálláslehetőséget, így a rövidtávú lakáskiadás is a támadások középpontjába került. Az utóbbi évben egyre többet lehetett hallani olyan javaslatokról, mint egy konfliktuskezelő éjszakai polgármester kinevezése vagy a társasházi szerződések Airbnb-t tiltó átírása.

A VI. kerület, megelégelve a vitákat új jogszabályt fogadott el, január elsejétől minden rövidtávon kiadott plusz szoba után egyszeri 1,5 millió forintos parkolóhely megváltási díjat kell fizetni. A rendelkezés alapja nem új keletű, csak eddig például a tetőtéri lakások kialakításánál alkalmazták a parkolóhely megváltást, figyelembe véve, hogy a kerületben nincs elegendő szabad hely.

Aranyárban a bulinegyed
Sörbiciklik ide, hangos romkocsmák oda, a pesti – úgynevezett – bulinegyed lakásárai kitartóan araszolnak fölfelé. A főváros VII. kerületének belső részén nem torpant meg az ingatlanpiaci kereslet, annak ellenére (sem), hogy az elmúlt hónapokban sok ellentmondásos hír jelent meg a lakónegyedről.

Egy rövid távú kiadásra vásárolt felújítandó kislakás esetében az egyszeri 1,5 millió forintos teher – 2-3 millió forintos felújítással számolva – akár 1 évvel is kitolhatja a befektetés megtérülési idejét. Jó hír azonban az Airbnb-t használó lakáskiadók számára, hogy év elejétől már 3 kiadott lakás esetén is választhatják az eddigiekhez képest jóval kedvezőbb, 32 ezer forint/szoba átalányadózási formát. A korábbi szabályozással szemben ez a lakáskiadó számára havonta 136 000 forint pluszbevételt jelent (átlagos feltételekkel számolva: 2 szoba, 4 vendég, évi 200 vendégéjszaka, 20 euró/éjszaka/fő). A parkolóhely megváltási díj miatt esetlegesen 1 évvel meghosszabbodott megtérülési idő és az új adózási lehetőség nyújtotta plusz bevétel majdnem teljesen kiegyenlíti egymást a VI. kerületben.

Elképzelhető, hogy a szabályozás a szomszédos kerületekbe irányítja majd a vásárlókat, amelyek a VI. kerület példáján felbátorodva szintén szigoríthatják az Airbnb-s lakáskiadást. Ennek ellenére továbbra is kedvező befektetés ott jól kiadható lakást vásárolni, de az Airbnb helyett egyre többen inkább a hosszabb távú „klasszikus”, kevesebb idő ráfordítással járó lakáskiadás felé fordulhatnak – teszi hozzá Valkó Dávid.

Pezsdül a piac a pesti peremkerületekben


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!