Facebook hozzászólás
193

Romokból csodát építeni? Így néz ki az év legjobb új épülete!

Az év legjobb új épületének díját idén az újjáépített liverpooli Everyman Theatre kapta a Brit Királyi Építészeti Intézettől. Így kell felépíteni egy merész, rendkívül tartós, nagy közösségi épületet egy történelmi városközpontban!

A Liverpool egyik főutcáján, egy 19. századi kápolna mellett felépített Everyman Theatre 1964-ben nyitotta meg kapuját a közönség előtt, színpadán olyan neves színészek játszottak, mint Bill Nighty, Julie Walters és Pete Postlethwaite– emlékeztetett a BBC News beszámolójában.

Az 1964-ben megnyílt színház állapota erősen leromlott – Kép: Wikimedia

Az erősen leromlott állapotú színház megújításával Haworth Tompkins építészt bízták meg. Az építkezést „az emberek színháza” gondolat inspirálta. A kilenc évig tartó munkálatok során 27 millió fontot költöttek az újjáépítésre.

Emberek színháza – az új homlokzatot  liverpooliak fotói díszítik – Kép: Wikipedia

Az épület homlokzatára liverpooli lakosok portréja került: a különleges borítás több sorban egymás mellé helyezett 105 különböző korú és nemű embert ábrázol. A 4000 képből kiválogatott portrék speciális eljárással, alumíniumlemezből készültek.

A színház nagy örömmel fogadta a díjazás hírét. Gemma Bodientz művészeti igazgató arról beszélt, hogy az épület újranyitása óta érzik a közönség meleg szeretetét. „Haworth Tompkins olyan épületet adott nekünk, amely fenntartható, technikailag elsőosztályú” – mondta. A BBC videoösszeállítása bevezet bennünket a színházba is!

A két évtizede alapított díjat az az Európai Unióban vagy az Egyesült Királyság valamely építészstúdiójában készült terv alapján készült új épülete kapja, amely. A liverpooli színház idén további négy új épülettel – köztük a londoni Shard felhőkarcolóval – versengett a Brit Királyi Építészeti Intézet legrangosabb elismeréséért. A tavalyi díjazott egy ősi kastély romjaiba illesztett modern nyaraló volt.

A világon elsőként vízházat építettek Kecskeméten
A világ első vízházát Kecskeméten mutatták be a szakmai érdeklődőknek, az újszerű ház Gutai Mátyás építészmérnök találmányán alapul. Az Európai Unió támogatásával már korábban elkészült az épület, de most először tartottak olyan bemutatót, amelyen a külföldön élő feltaláló személyesen részt vett.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!