Facebook hozzászólás
1 500

Ritka majomhímek érkeznek az állatkertbe

Hamarosan több aranyhasú mangábé hím érkezik a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A Nyugat-Afrikából származó, kritikusan veszélyeztetett igen ritka majomfaj a világon összesen csupán tíz állatkertben található meg. Állítólag nálunk szaporodnak a legsikeresebben.

Az aranyhasú mangábé különösen ritka faj, összesen mintegy ötven példány él állatkertekben a világon. Vadon élő egyedszámuk sem ismert pontosan. Az őshonos országokban ugyanis – például a Kongói Demokratikus Köztársaságban – technikai okok miatt nehéz az állatok kutatása.

Aranyhasú mangábé nőstény a kölykével – Kép: wikipedia

A Nyugat-Afrikából származó, kritikusan veszélyeztetett igen ritka majomfaj tenyésztésében a budapesti állatkert a legsikeresebb, ugyanis itt él az Európában tartott állatok majdnem 20 százaléka. Mivel az európai egyedek előbb-utóbb mind rokonságba kerültek egymással, új vérvonalra van szükség, ezért érkeznek hím majmok az amerikai San Antonió-i állatkertből Budapestre – mondta el Hanga Zoltán,a budapesti állatkert szóvivője az MTI-nek. A tervek szerint több hím aranyhasú mangábé is érkezik, amelyeket „próbára bocsátanak”, hogy kiderüljön, melyik a legalkalmasabb vezérhímnek a nőstényekből és fiatal majmokból álló csapat élére. Egy hím maradhat tartósan, a többit más állatkertekbe szállítják. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor érkeznek az állatok Magyarországra, és mikortól láthatja az új állandó lakót a közönség.

Április végétől állatkerti vidámpark!
A vidámparki terület benépesítésére új fajokat is beszereznek, többek között különböző szarvasféléket, malacos vaddisznókat, tülkösszarvúakat, Heck-marhákat és négyszarvú juhokat, de a lovagoltató és az állatsimogató is új lakókkal bővül majd. Mindez a hónap végén már megtekinthető!

Április utolsó hetében megnyílik a fővárosi állatkertnek az egykori Vidámpark területével kibővült része. A Holnemvolt Parkban, amelynek nevéről internetes szavazással a vendégek döntöttek, részben állatokat – tevéket, flamingókat, szarvasféléket, vaddisznókat, struccokat – mutatnak be, de itt üzemelnek majd a Vidámparktól átvett műemléki játékok is. A régiek mellett természetesen új látványosságokkal, többek közt különböző játékokkal, játszótérrel és kalandpályával is bővül a terület.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!