Facebook hozzászólás
563

Reszkess Hegyek Királya!

Repülőre szállt Klein Dávid és Suhajda Szilárd, akik a 8611 méter magas K2 csúcsát szeretnék megmászni augusztusban. A Johnnie Walker K2 Expedíció keretében Szilárd és Dávid a Föld legveszélyesebb és a második legmagasabb csúcsát szeretnék elérni. A hegymászók előzetes becslések alapján június 27-ig érik el a pakisztáni alaptárbort. A „hegyek királya”-ként is emlegetett K2 csúcsán még nem járt magyar hegymászó.  

 

Klein Dávid május elsején ért fel a 8091 méteres Annapurna csúcsára a Johnnie Walker Annapurna Expedíció keretében. Nem időzött itthon sokáig, így az előző expedíció során megszerzett akklimatizációs „tőkéjét” kamatoztatni tudja majd a következő nagy kihíváskor. Célja a Karakorum-Himalája 2-es számú csúcsa, a K2 lesz. Ezúttal nem egyedül vág neki az expedíciónak: vele tart jó barátja és mászótársa, Suhajda Szilárd is, így ketten alkotják a Johnnie Walker K2 Expedíció csapatát. Az expedíció repülővel indult útnak Iszlámábádba.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a reptéren, Kép: Johnnie Walker K2 Expedíció
Klein Dávid és Suhajda Szilárd a reptéren, Kép: Johnnie Walker K2 Expedíció

A K2 a Föld második legmagasabb hegycsúcsa, Pakisztán és Kína határán, a Karakorum hegységben. A csúcs tengerszint feletti magassága 8611 méter. Először két olasz hegymászónak sikerült megmásznia 1954-ben. A K2-ről érdemes megemlíteni, hogy – a himalájai csúcsokkal ellentétben – ez a hegy leginkább a nyári időszakban mászható, hiszen a Himalája vonulata a monszunnal érkező csapadékot felfogja, így annak hatása a Karakorumban már nem igazán érzékelhető. 2005-ben Kollár Lajos vezetésével Erőss Zsolt és csapata kísérelte meg elérni a K2 csúcsát, Zsolt azonban az időjárási viszonyok miatt 8350 méterről kénytelen volt visszafordulni. Magyarok közül utoljára Suhajda Szilárd és Varga Csaba tettek kísérletet a hegycsúcs elérésére 2015-ben. Akkor az összes magasabban elhelyezkedő tábort elvitte egy lavina, megsemmisítve a sátrakat és felszereléseket is egyben. – Az Abruzzi-gerinc néhány nap leforgása alatt vált háborús övezetté – írta tavaly Szilárd a naplójában. A 2015-ös nyári szezonban senki nem mászta meg a K2-t, azonban Szilárdnak és Csabának sikerült a helyszínen lévő 100 hegymászó közül a legmagasabbra, 7400 méterig jutni.

Tudod, milyen a jó hegymászó? Öreg!

A Johnnie Walker K2 Expedícióval Dávid és Szilárd célja, hogy oxigénpalack és teherhordók nélkül érjék el a 8611 méteres csúcsot, min magyar állampolgár még nem járt. Mindketten a megfontoltság hívei, és hasonlóképpen gondolkoznak a hegymászás lényegéről, stratégiájáról. Azt vallják, hogy egy expedíció akkor tekinthető sikeresnek, ha elérték a csúcsot és a hegymászók épségben le is jöttek a hegyről.

– Ha összehasonlítjuk a többi heggyel, a K2 egyszerre technikás és magas: letörései meredekek, az igazán kemény nehézségek pedig a hegy legmagasabb régióiban vannak. Halálozási arány tekintetében az Annapurna volt a legveszedelmesebb, és a legritkábban mászott. Az ott elért siker magabiztosságot ad ehhez rendkívül sok nyers fizikai erőt és kitartást igénylő feladathoz – mondta Klein Dávid a reptéren. 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!