Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2006. szeptember 13. 14:46 | PP-Eletforma

TARHONYA-RALLY

Rallycsapat a tarhonya népszerűsítéséért

A TarhonyaRally Racing Team célja, hogy egy ősi, közép-ázsiai eredetű, elsősorban hosszas utakon fogyasztott magyar étel, a tarhonya XXI. századi létjogosultságát bebizonyítsa

Az Északi-sarkot paprikás csirkével idén meghódító Lucullus Baráti Társaság rallycsapata – a TarhonyaRally Racing Team – sikeresen teljesítette a Budapest-Makó Kis Kunsági Futam mintegy 550 km-es távját. A Lucullus csapata a mezőny közepén végzett, a 60. helyet szerezve meg a 120 indulóból.

A célba érést követően a mezőny számára elkészült a tevetarhonya magyarországi őse, a békési öregtarhonya, ami pirított reszelt tésztából, alföldi parasztkolbászból, vietnami fehérborsból, török köményből és makói hagymából állott. A 35 etapból álló, kétnapos tájékozódási verseny felkészülésül szolgált a 2007. januári Budapest-Bamako futamhoz, ahol a csapatoknak mintegy 8000 kilométert kell megtenniük, számos európai országon, majd a Szaharán keresztül áthaladva, hogy majdan elérjék céljukat, Mali fővárosát, Bamakot.

CÉLOK

A TarhonyaRally Racing Team célja, hogy egy ősi, közép-ázsiai eredetű, elsősorban hosszas utakon fogyasztott magyar étel XXI. századi létjogosultságát bebizonyítsa, és ezt a fogást használja mérceként Európa és Észak-Afrika konyháinak a megismerésénél. Mindezeken túl a Társaság célja folytatni az Északi-sarkon megkezdett hagyományt, és a magyar konyha utazó nagyköveteként tanúbizonyságot tesz arról, hogy a hazai vendégszeretet extrém körülmények között is fenntartható.

TARHONYARALLY RACING TEAM – A CSAPAT

A Lucullus BT csapatát a békés-megyei Barna Ádám-Barna Tibor mesterszakács testvérpáros, és az Északi-sarkot paprikás csirkével idén meghódító Turóczi Gábor, a Lucullus BT alelnök/szóvivője alkotja. Ádám a Békés Megyében található Bélmegyeri Vadászház üzletvezetője, hivatásos mesterszakács. Az út során felesége és két gyermeke fog szurkolni érte. Tibor igazi világutazó: 18 éves kora óta járja a Föld különböző országait, tengereit. Jelenleg a budapesti Spoon Café bárosaként dolgozik; a futamon barátnője és családja szurkol érte. A csapat rendkívül büszke arra, hogy az emberi, fizikai teljesítményen túl karitatív célokat is szolgálhat az úttal.

A TARHONYÁRÓL

A tarhonya közép-ázsiai eredetű étel, ami a magyar konyhaművészetbe török közvetítéssel került be. Az Alföld, és a sokat utazó emberek – juhászok, vándorok, sőt a kurucok – kedvenc étele lett a hagyományosan reszelt tésztaként elhíresült fogás. Ennek az ételnek számos verziója létezik. A Lucullus BT csapat a makói futam végén öregtarhonyát készít, amelyet makói hagymából, békési tarhonyából és alföldi parasztkolbászból főznek. Az étkezés után az immár szintén hagyománnyá váló pálinkaivás sem maradhat el: ezúttal békési szilvapálinkával koccintunk. A Budapest-Bamako futamon a helyi szokásokat, és az Iszlám előírásait tiszteletben tartva helyi húsokat használnak fel a tarhonya elkészítéséhez.

INFORMÁCIÓ

Turóczi Gábor szóvivő, Lucullus BT alelnök

Tel: +36 20 9798-991. E-mail: [email protected] Web: www.lucullusbt.hu/bamako

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!