Facebook hozzászólás
895

Rajzfilm nyolc lépésben

Sem szó, sem beszéd, csak a természet valódi hangjai szükségesek ahhoz, hogy olyan mese szülessen, amely minden gyermek figyelmét leköti. Erre jött rá a magyar származású animátor-rendező, Thomas Szabó, aki 2006-ban elindította máig népszerű sorozatát, a Csodabogarakat, amely az ízeltlábúak mindennapi megpróbáltatásairól szóló rövidebb-hosszabb animációs epizódokat takar.

A siker hatására 2013-ban nagyjátékfilmben folytatta az apró rovarok sorsának feltérképezését. A Csodabogarak – Az elveszett hangyák völgye című rajzfilmben egy cukorkás doboz okoz ramazurit a bogarak világában, ahol óriási küzdelem kezdődik az édes finomságért. A 20 millió dollárból forgatott látványos animációs mese hosszas előkészületek után született meg, amelynek lépéseit most Thomas Szabo osztja meg velünk, hátha valaki kedvet kap ahhoz, hogy mindezt utána csinálja.

Képkocka a Csodabogarak című rajzfilmből, Kép: Youtoob
Kép: Youtoob

Első lépés: Készítsünk storyboard-ot

Ez a végleges forgatókönyv vizuális megjelenítése, azaz a történet megrajzolása a nyitóképtől a VÉGE feliratig. Enélkül nem szabad belefogni a munkába, mert igazán így tervezhető meg előre mindaz, ami látszik majd a vásznon.

Második lépés: Helyszínkeresés

Animációs filmnél is fontos, hogy olyan helyszínek legyenek benne, amelyek ismerősök a nézőknek. Emiatt érdemes valódi tájakról készült fotók, felvételek alapján megrajzolni a filmbeli környezetet, de ehhez előzetesen be kell járni, alaposan fel kell térképezni a szóba jöhető vidékeket.

Harmadik lépés: Vonj be minél több szakértőt

Ha megvan a végleges sztori, a storyboard, akkor érdemes mindezt megmutatni 3D-s animátornak, speciális effektekkel foglalkozó szakembereknek és más animációs szakembernek, akiktől mindig jöhet egy-egy jó ötlet a tökéletes képi összhang megtalálásához.

Negyedik lépés: Tapasztald meg a valóságot

Az animációs filmnél sem árt, ha lemodellezzük azt, amit a filmben látni szeretnénk. Nem mindegy mit, milyen méretben rajzolunk meg. Ha szempont a valóság visszatükrözése, akkor elkerülhetetlen, hogy saját szemmel meggyőződjünk például arról, hogyan néz ki belülről a hangyaboly.

Ötödik lépés: Forgass a szabadban és dolgozd fel stúdióban

Hogyan jeleznek egymásnak a hangyák? Milyen a katica röptének „zaja”? Sütkéreznek a napon, vagy elbújnak az árnyékba a bogarak? Sok apró információ, ami csak odakint tapasztalható meg. Érdemes természetfilmes módjára feltérképezni az ízeltlábúak világát, hogy ezek alapján a stúdióban ülő animátorok pont azt rajzolják meg, amit nap, mint nap a természetben is látunk, hallunk.

Hatodik lépés: Merj vágni

Ha már mindent megrajzoltunk, minden jelenetet egymás mellé passzintottunk, akkor jön a legnehezebb feladat: a vágás. Ahhoz, hogy megfelelő ritmusa legyen a filmnek, és a cselekmény valóban pergő legyen, muszáj elővenni a „vágóollót”.

Hetedik lépés: Apró, de fontos kiegészítők

Ide egy kis por, oda némi vízcsepp, előre sok árnyék, hátra pár színesen pompázó virág. Ezek az utolsó „ecsetvonások”, amikor a helyére kerül minden.

Nyolcadik lépés: Hangok mindenhonnan

Ha a kép rendben, jöhet az aláfestés. A susogó szél, a zümmögő bogarak, a nyitó fanfár és a halkan duruzsoló melódia, amikor fel-felbukkan egy szereplő a távolban. A zene és az egyéb hangok utolsó simításként, az egész filmet átfogó kapocsként jelzik mindenkinek: a film elkészült, most már meg lehet nézni.

A Csodabogarak – Az elveszett hangyák völgye vetítési időpontjai a Paramount Channelen: október 22., csütörtök, 19:55 óra.

A rajzfilm csodákra képes! Mi már azt is megírtuk, hogy egy egész ruhakollekciót terveztek egy figurára! 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!