Facebook hozzászólás
205

Puskás Peti utánajárt – nem vigyázol az adataidra! Pedig kellene…

Gyanakodunk, gyanakodunk, ám tenni nem sokat teszünk, hogy félelmeink ne váljanak valóra. Egy felmérés szerint igen könnyelműen bánunk személyes adatainkkal, pedig tudjuk, hogy így könnyen visszaélhetnek velük.

A hazai felnőtt lakosság adatkezelési szokásaira világít rá a Fellowes cég megbízásából készített reprezentatív kutatás, amelyből kiderül, hogy a válaszadók csaknem felének (40%-ának) volt már adatlopással kapcsolatos rossz tapasztalata. Mégis, a legtöbben (35%) a legveszélyeztetettebb helyeken, a pénztárcájukban vagy a kézitáskájukban tartják a bizalmas, személyes adataikat tartalmazó iratokat, és egyáltalán nem általános, hogy ezeket kidobás előtt megsemmisítenék. A friss kutatás a személyes iratkezelési szokásokon kívül a cégek adatkezelésével kapcsolatos bizalomra is kiterjedt, amelyből megállapítható, hogy a lakosság ugyan fél az adatlopástól, de az emberek többsége mégsem tesz megfelelő lépéseket ennek elkerülésére.

Ügyintézéskor, egészségügyi ellátás igénybevételekor és munkavállalás során gondolkodás nélkül kiadja adatait a válaszadók több mint fele. Jelentős részük pedig ismerkedési célból vagy érdekes tartalmak eléréséért is megadja ezeket. Furcsa, hogy a legféltettebb pin-kódokat is megosztaná családtagjain és barátain kívül másokkal is a megkérdezettek 5%-a. Mindezt úgy, hogy a többség nem igazán bízik a cégek adatkezelésében. Elsősorban a hanyagságból eredő kockázattól tartanak (58%), de sokan (54%) azt is el tudják képzelni, hogy az adataikat kezelő vállalkozások direkt kiadják azokat az engedélyük nélkül.  A megkérdezettek fele pedig azt gondolja, hogy lopás miatt is illetéktelenek kezébe kerülhetnek a róla tárolt bizalmas információk.


Puskás Peti utánajárt, hogyan érdemes védekezni

Bár sokszor, sok helyen felhívják a figyelmet ennek kockázatára, a legtöbb ember mégis a pénztárcájában vagy a kézitáskájában tárolja legfontosabb személyes iratait. Eszükbe sem jut, hogy ezzel a személyi igazolványon, jogosítványon található információkat közvetlenül az adatlopás veszélyének teszik ki. A kutatás szerint hasznos lenne tudatosítani, hogy nemcsak az eltulajdonított készpénz, hanem a magunknál hordott bizalmas iratok is rendkívül vonzók lehetnek a tolvajok, például az adathalászok számára.

Így nem lesz sikeres a zsebtolvaj!
A zsebtolvajokat nem lehetetlen kivédeni, mindig akadhat olyan óvatlan pillanat, amikor egy trükkös tolvaj az ügyesebb, szemfülesebb, és megtörténik a baj. Annak érdekében, hogy minimális legyen a károd, íme néhány jó tanács!

A felmérés szerint egyáltalán nem általános, hogy a bizalmas iratokat, illetve személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat kidobás előtt iratmegsemmisítővel ledarálnánk, holott a válaszadók körülbelül kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy adatlopás áldozatává válik. Bár a megkérdezettek leginkább az online adatlopástól tartanak, minden harmadik ember arra is esélyt lát, hogy a kukából szedik ki bizalmas adatait. A Szinapszis online kutatási mintájába 500 fő került be, akik a 18–60 év közötti felnőtt lakosság adatkezelési szokásait reprezentálták. Megállapítható, hogy a válaszadók jelentős része (66%) a pénzügyi lopástól (például bankkártyaadatok), a személyes adatok promóciós célokra történő eltulajdonításától (64%), a számítógép vagy a jelszó feltöréstől (60%), identitáslopástól (50%) és a papírhulladékból származó adatkinyeréstől (34%) tart.

Védekezz! Tudtad, hogy 2013 az adatlopások éve volt?!
Az online világ térhódításával egyre több olyan biztonsági incidens történik, amiben közvetlenül vagy közvetetten több száz millió felhasználó érintett. 2013-ban minden eddiginél több adatlopás és úgynevezett kiberbűnözés borzolta az emberek kedélyeit, amelyek között igencsak kiemelkedő esetek is voltak.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!