Facebook hozzászólás
435

Program most hétvégére: Medvehagyma Fesztivál Orfűn!

Nincs mára semmi jópofa programod? Mi ajánlunk egyet: ma 10 órakor veszi kezdetét Orfűn a Medvehagyma Fesztivál, ami még vasárnap is tart, és még szedhetünk is ebből az egészséges növényből! Az immár 11. alkalommal megrendezett eseményen mindkét napon különleges ételekkel és remek programokkal várják a vendégeket.

Az újra felfedezett és ma reneszánszát élő medvehagyma – népies nevén sásihagyma – gyöngyviráglevél-kinézetű, fokhagymára emlékeztető illatú, vadon termő fűszernövény. Szinte az egész országban előfordul, de a legtöbb a Mecsekben és a Bakonyban terem. Sós íze miatt a sószegény diétát tartók számára is ajánlják. Fogyasztani a friss, üde zöld levelet célszerű, mert ha már virágot nevel, élvezhetetlen lesz. Szezonja csak néhány hétig tart, de márciusban–áprilisban Orfű környékén olyan sok van belőle, hogy fokhagymaillat lengi be a Mecsek kirándulóútjait.

Áprilisban szezonja van – Kép: rocktreesky.com

A növény köré szerveződött programsorozat április 12-én szombaton,10 órakor ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a Medvehagyma-szobornál, majd jelmezes felvonulással, a Kemencés Udvarban pedig a medvehagymával kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokkal folytatódik. A fesztivál keretében a Siklósi Borbarátnők és Gasztrohölgyek Egyesülete medvehagymás ételeket készít, az Orfűi Kézműves Egyesület interaktív kézműves bemutatót tart. Nagy Bandó András író, humorista a könyvét dedikálja, a gyermekek szórakoztatásáról pedig a gyermekszínház gondoskodik.

Vasárnap lesz a madárijesztő-kiállítás eredményhirdetése, a Goják Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács által készített ételek kóstolója, szakközépiskolás diákok szakácspárbaja, Horváth Annamária gyermekeknek szervezett, macivarrásos játékterápiája, valamint Lovasi András és Lackfi János közös fellépése.

A résztvevők szombaton és vasárnap is – élményvonatra szállva – utazást tehetnek az orfűi tó körül, szedhetnek medvehagymát, kedvükre válogathatnak a fesztiválkonyha medvehagymás ételeiből, és megismerkedhetnek a vákuumos főzési technikával is. A szervezők az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 9 ezer látogatóra számítanak.

Itt a medvehagyma szezonja, és szerencsére mostanra már minden piacon és a legtöbb zöldségesnél lehet is kapni ezt a kiváló csemegét. Vagy el lehet menni kirándulni, és begyűjteni magunknak…


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!