Facebook hozzászólás
338

Pluszpénzekkel támogatják a tengerbe temetkezést

A hamvak tengerbe szórását jelentő tengeri temetésekre ösztönzi a lakosságot Sanghaj vezetése a városi temetők telítettsége miatt.  Az ilyen temetés ingyenes, emellett még pénzt és szociális segítséget is nyújtanak a hozzátartozóknak.

A 24 milliós Sanghaj temetőinek kapacitása a végét járja: a statisztikák mintegy 90 százalékos telítettséget mutatnak, és becslések szerint a következő öt évben teljesen megtelhetnek.

Sanghajban ódzkodnak a hamvak szétszórásától – Kép: sxc

A tengeri temetést mintegy tíz éve támogatja a helyi kormányzat, amelynek következtében az alternatív hantolás mára teljesen ingyenessé vált. A hozzátartozók családjának emellett még 2000 jüant (körülbelül 74 ezer forint) is fizetnek, ami a helyi havi átlagkereset fele. Mostantól pedig az idősek és rászorulók további szociális juttatásért is folyamodhatnak – jelentette be a városi tanács. Az adatok szerint a tengeri temetések száma az ösztönzők ellenére is évente csupán mintegy 3 százalékkal nő, 2011-ben számuk a 2300-at közelítette, ami az összes temetés alig 2 százaléka.

Önkéntesdonor-toborzás és megtelt inkubátorok
Kína hatalmas népességszáma az egészségügyet is komoly feladatok elé állítja. Például szervátültetések terén évente mintegy 300 ezer kínai érintett, a donorok számának korlátozottsága miatt azonban mindössze évi 10 ezer műtétet tudnak elvégezni, így elindítottak egy állami internetes oldalt önkéntes donorhálózat létrehozására. Nemrégiben pedig egy babamentő befogadó intézmény működését kellett felfüggeszteni a túlzsúfoltság miatt, mert másfél hónap után már nem volt férőhely, és sem a gondozó személyzet, sem a berendezések nem bírták már a további felvételt.

A hamvak szétszórásától való ódzkodásnak többnyire kulturális, de technikai okai is vannak. A kínaiak többsége – elsősorban az idős korosztály – ragaszkodik a hagyományos szertartáshoz és az elhunyt testének megtartásához, s azt szeretné, ha szerettei egy nagy temetőben nyugodnának. Emellett a tengeri temetést választóknak sok esetben heteket vagy akár hónapokat is várniuk kell a szertartásra. Ennek hátterében elsősorban a kedvezőtlen időjárási viszonyok állnak, amelyek miatt egész évben csupán hat hónap alkalmas a szertartások lebonyolítására, de emellett – a Shanghai Daily napilap szerint – a komptulajdonosok babonából sokszor megtagadják a hamvak szállítását.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!