Facebook hozzászólás
438

Pénzt kap a magyar csillagkapu

Magyar-horvát határon átnyúló együttműködés keretében fejleszti a SEFAG Zrt. a Zselici Csillagparkot és környezetét. Az erdészeti vállalat és a horvátországi Verőce megye közös pályázatának eredményeképpen összesen 800 ezer eurónyi beruházás készül el a következő másfél évben a Csillagpark és a Ropolyi-tó környékén.

A Somogy megyei állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. és a horvátországi Verőce megye közös pályázatot nyújtott be INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 forrásaira, amelyből a határ mindkét oldalán a természetközeli turisztikai pontjait fejlesztik.

Zseilici Csillagpark, Kép: Zselici Csillagpark
Kép: Zselici Csillagpark

„A természet mindenek előtt – A Zselici Csillagpark természetes és épített környezetének komplex fejlesztése a közjóléti és turisztikai potenciál erősítése érdekében” címet viselő projekt legfőbb nyertese magyar részről értelemszerűen a Zselici Csillagpark, amely az ország fényszennyezés által legkevésbé érintett részeként vált híressé. A parkhoz közeli Ropolyi-tónál horgásztó, természet- és tájismereti látványház, valamint az ezekhez szükséges kiszolgáló létesítmények és infrastrukturális elemek készülnek. Utóbbiba beletartozik a vízvezeték, az erős- és a gyengeáramú hálózat megépítése és két lovas pihenőhely kialakítása is. Maga a csillagvizsgáló napelemeket és a parkosítandó környezetet ellátó öntözőrendszert kap. Továbbá a meglévők mellé újabb interaktív elemeket és ismeretterjesztő játékokat, színesítve a vendégek rendelkezésre álló kínálatot.

Etesd, hogy énekeljen!
Az első fagyok beköszöntével kezdetét veszi a 128. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. Hogyan és mivel etessük énekes madarainkat?

A zselici fejlesztésekkel párhuzamosan a horvát oldalon felújítják a suhopoljei Jankovich-kastélyhoz tartozó gyönyörű parkot. Emellett a SEFAG Zrt. és Verőce megye számos közös rendezvényt szervez a jövőben, amelyek célja a nemzetközi együttműködés erősítése és a turisztikai szolgáltatások színvonalának javítása.

A projekt összköltségvetése 1,5 millió euró, amelyből a SEFAG-ra jutó hányad 800 ezer eurót tesz ki. Az építkezés tavasszal indul, a befejezés tervezett határideje 2019 áprilisa.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!