Facebook hozzászólás
162

Pécs már készül a nagy dobásra!

2017. szeptember elsején ünnepli alapításának 650. évfordulóját Magyarország első egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem. Az 1367-ben V. Orbán pápa által engedélyezett, és Nagy Lajos király által alapított felsőoktatási intézmény a várossal és az egyházmegyével karöltve ebből az alkalomból jubileumi ünnepségsorozatot szervez, hogy méltó módon ünnepeljék meg a hazai felsőoktatás e szép jubileumát.

Pécsi Egyetem tornyos főbejárata, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

A közelmúltban vált hivatalossá, hogy a kormánya 565 millió forinttal támogatja az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulójának megünneplését – hangsúlyozva a magyar felsőoktatás jelentőségét, annak Magyarországon betöltött kiemelt szerepét. A tervek szerint 2017-től szeptember 1-jét a Magyar Felsőoktatás Napjává nyilvánítják, így a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válik.

A jubileumi ünnepségsorozatról szóló sajtótájékoztatón Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta: „Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy nem volt 1367 óta folyamatos az egyetemi szintű képzés Pécsett, mégis, van egyfajta szellemi jogfolytonosság a múlt, a jelen és a jövő között. Szeretnénk egy olyan eseménysorozatot megvalósítani a következő két esztendőben, amely méltó módon tiszteleg elődeink és az a döntés előtt, melynek értelmében a tizennegyedik század derekán, Magyarországon először Pécsett lerakták a tudomány alapköveit.”

Pécsi egyetemi sajtótájékotató, két hosszú asztal mellett ülnek az újságírók: Kép Csortos Szabolcs/UnivPécs
Ünnepi sajtótájékoztató, Kép: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Elhangzott: azzal, hogy Magyarország kormánya is a kezdeményezés mellé állt, immár nem lehet akadálya annak, hogy gőzerővel megkezdje az egyetem, a város és az egyházmegye a tavaly novemberben aláírt együttműködési megállapodásuk mentén a programok összehangolását, véglegesítését. A jubileumi ünnepségsorozat keretében Pécsett rendezik meg többek között a Hungarológiai Világkongresszust, a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát, valamint az európai katolikus egyetemek rektori konferenciáját. Az eseményekre nyilván sok vendég érkezik majd, így fellendülést jelent a város szállodáinak, éttermeinek is.

Az is eldőlt: a több mint 2 évtizedes hagyományokkal rendelkező, és egyre népszerűbb „nemzetközi est” elnevezésű rendezvényt egyhónaposra bővítik. „A Pécsi Tudományegyetemen mintegy 80 ország több mint 2700 külföldi hallgatója tanul” – mondta el Zeller Gyula, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes. „Innen jött az ötlet, hogy városi támogatással jövő tavasszal megrendezzük a Nemzetközi hónapot, amelyen a különböző kultúrák, gasztronómiai és művészeti világok mutatkozhatnak be – reményeink szerint a hosszabb időnek köszönhetően a város és régió polgárai is megismerkedhetnek a különlegességekkel.”

Addig is, ha egy szép kirándulásra vágysz, keresd fel a pécsi egyetemi botanikus kertet! Csodás növények között sétálhatsz!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!