Facebook hozzászólás
309

Pápai zöld, avagy így takarékoskodnak ők

Egyre igényesebbek a szállóvendégek, nemcsak a szépet, a kényelmeset, hanem a környezetkímélőt is keresik! Divat lett a zöldszálló, vagyis az energiatakarékos megoldásokat kereső hotel. Pápán már több mint 10 éve keresik a jó megoldásokat.    

Az egyik legegyszerűbb szoba, Kép: László Márta
Az egyik legegyszerűbb szoba, Kép: László Márta

Üzletemberek, a NATO-támaszpont alkalmazottjai, illetve családtagjai fordulnak meg elsősorban a pápai Hotel Villa Classicában. Igényesek a környezetre, a kiszolgálásra egyaránt – meséli a szálloda vezetője, Seregélyes Mátyás.

2005-ben nyitották meg a négycsillagos hotelt. Az első perctől kezdve igyekeztek mindent úgy kialakítani, hogy valamennyi szempontból környezetkímélő megoldásokat használjanak, és természetesen akadálymentes legyen az egész épületrendszer. Ez ma is a város első és egyetlen négycsillagos szállodája.

Napkollektorok a Hotel Villa Classica tetején, Kép: László Márta
Napkollektorok a Hotel Villa Classica tetején, Kép: László Márta

Már a parkoláskor feltűnik a tetőkön a sok napkollektor. Ebben a hotelben a meleg vizet az ég adja! Nincs olyan terem, szoba, fürdő, vagy akár az egész szaunarendszer, ami ne lenne energiatakarékos fényforrásokkal felszerelve. Mindez mindenütt mozgásérzékelőkkel!

Keleties szauna és fürdő, Kép: László Márta
Keleties szauna és fürdő, Kép: László Márta

Energia tehát csak ott, és akkor folyik, amikor valaki tényleg fürdik, olvas vagy éppen élvezi a pezsgőfürdőt a vendég, illetve a kiszolgáló személyzetnek szüksége van rá! Természetesen ehhez igazodik a szobák és apartmanok kulcsrendszere is. Mellesleg – teszi hozzá Seregélyes Mátyás – ezek a fényforrások jobban bírják a sok ki-be-ki-be kapcsolgatást.

Mediterrán kert, Kép: László Márta
Mediterrán kert, Kép: László Márta

Kevesen veszik észre, pedig fontos: mind a bejáratnál, mind a mediterrán kertben „eldugva” ott áll az esővízgyűjtő is. Még arra is figyelnek, hogy az egész szálloda csodás dézsás és cserepes növényeit esővízzel öntözzék. Meg is hozta a gyümölcsét! A dézsás füge például pont az ablakunk alatt virított, és a színes bokrok is ontották bódító illatukat a kellemes, csendes, őszi délutáni teázáshoz!

Esővizes tárolóhely, Kép: László Márta
Esővizes tárolóhely, Kép: László Márta

Mint a szálloda vezetője elmondta, szeretnének tovább lépni. Talán most sikerült találni egy olyan pályázatot, hogy napelemeket is fel tudjanak szerelni. A számítások még folynak, mert a hazai lehetőségek mellett a beruházásnak nagyjából 16 év lenne a megtérülése, és azt még át kell gondolni.

Jelenleg 32 légkondicionált – nem is szoba! – lakóegység közül választhatunk. Akinek kedve szottyan, keresheti Párizst, Mexikót, Bajorföldet, mert úgynevezett tematikus szobákat is kialakítottak a legigényesebb vendégeknek. A családias, keleties hangulatú wellness részleg a felüdülés szigete, ahol jólesik a pezsgőfürdőzés és a szaunázás egy fárasztó nap végén.

Ádámnak így terítettek ezen a pápai esküvőn, Kép: László Márta
Ádámnak így terítettek ezen a pápai esküvőn, Kép: László Márta

Ottjártunkkor is esküvőre készültek, de a konferenciaterem, illetve lenn, az afrikai stílusú Szafari klub számos üzleti rendezvény színhelye. Érdemes felkeresni Pápát akár csak egy hétvégére is! A Várkertfürdő, az Eszterházy-kastély a Kékfestő Múzeum, a környék természeti látványosságai mind-mind kiváló kikapcsolódást nyújtanak! …Hogy aztán a szállóba visszatérve élvezzük a helyi ételkülönlegességeket!

Már most megígérem, hogy rövidesen több, finomabbnál finomabb fogást megmutatok! Nemcsak lefényképeztem, de el is kértem a recepteket, hogy megosszam veletek. Volt egy tündéri segítőm is, szóval keressétek a pápai recepteket!

Momiji – az ősz ajándéka
Nem sok hely van a Földön, ahol az évszakok változását olyan látványos természeti csodák kísérik, mint Japánban. Ami tavasszal a cseresznyevirág, az ősszel a vörösre festett levelek, vagyis Momiji tarka kavalkádja a szigetországban.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!