Facebook hozzászólás
2 938

Örvény-tó, az európai ritkaság

Pápa környéke sok száz éven keresztül volt híres dús, kristálytiszta karsztvizeiről. Az európai hírű kékfestő üzemek télen is tudtak dolgozni, mert a helyi források még akkor sem fagytak be! Aztán jött a bauxitkitermelés, és a vizek eltűntek. Szerencsére nem örökre, mert mihelyt befejezték a bányászatot, a természet – a helyiek segítségével – helyre állította a több száz éves képet, amit mindenkinek látni kell!  

Egyre több turista, kiránduló keresi azokat a szálláslehetőségeket, amelyek előtérbe helyezik a zöld energiát, a megújuló energiát, az energiatakarékos megoldásokat. Ezért is kerestem fel Pápát, ahol egy szálloda – lehetőségeihez képest – már vagy tíz éve igyekszik alkalmazni az ésszerű megoldásokat. Mint kiderült, nemcsak ők, hanem a környék is nagy sok figyelmet fordít a környezetvédelemre.

Az Örvény-tó forrásai bugyogva terítik szét az apró homokszemeket, Kép: László Márta
Az Örvény-tó forrásai bugyogva terítik szét az apró homokszemeket, Kép: László Márta

Arra talán csak az idősebbek emlékeznek, hogy az ipari termelés érdekében az alumíniumipar nélkülözhetetlen nyersanyagát, a bauxitot óriási ütemben kezdték bányászni Magyarországon. Csakhogy ezzel úgy megváltozott a földkéreg szerkezete, hogy eltűntek a csodálatos, kristálytiszta karsztvizek. Még a tapolcai Tavas-barlang is kiszáradt, ahol gyerekkoromban csónakázhattunk a szüleimmel.

Tanösvény a Tapolca mentén, Kép: László Márta
Tanösvény a Tapolca mentén, Kép: László Márta

Az aluminiumgyártás iránt érzett ipari vágy egyszer csak megszűnt, és vele együtt a kőzetkitermelés is. A karsztvíz pedig ismét megtalálta útját. Emberi kézre is szükség volt. A Tapolcafői Kertbarát Kör tagjai és a pápai tűzoltók segédkeztek. Visszakapta régi formáját a Tapolca-patak és környéke. Ott található a csodálatos Örvény-tó. Ennek érdekessége, hogy fenekén méterenként tör fel egy-egy forrás, ami tiszta, finomszemű homokot hoz magával a vízfelszínre, és látványosan, bugyogva szétteríti – kis lebegő homokpadokat alkotva. A látvány egészen kivételes! Kevesen tudják, hogy ilyen örvény-tó mindössze kettő található egész Európában, ez, a tapolcafői, illetve egy Franciaországban.

Az Örvény-tó a templomtól induló tanösvény mellett található, a patak mellett. Parkolni kényelmesen lehet a templommal szembeni művelődési ház udvarán. Maga a séta kényelmes, az egész ösvény mintegy 600 méter. A természeti ritkaság pedig tényleg egyedülálló. Aki visz magával üveget, az forrásvizet is vihet magával. Külön csapos helyet is kialakítottak erre a célra. Az ösvény mellett erdei gyümölcsök érnek, aki szereti, megkóstolhatja például az erdei málnát. A helyiek és a vendégek is kedvelik az ösvényt, mindenkit szeretettel várnak. A kutyásoknak üzenem, mindenhol tábla figyelmeztet, hogy a négylábú kedvencek nem fürödhetnek! Szép hétvégi kirándulást!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!