Facebook hozzászólás
227

Önkéntes donorokat toboroznak Kínában!

A világon a második legnagyobb igény szervátültetésekre Kínában van. Valamilyen átültetésben mintegy 300 ezer kínai érintett évente, a donorok számának korlátozottsága miatt azonban mindössze körülbelül évi 10 ezer műtétet tudnak elvégezni. Az első állami internetes oldalt önkéntes donorhálózat létrehozására indították el.

A kínai kormány 2007-ben a szervkereskedelem minden formáját megtiltotta magánszemélyeknek és szervezeteknek egyaránt. A büntető törvénykönyv 2011. évi módosításakor a szervkereskedelem bekerült a bűncselekmények közé. Ennek ellenére, a piac nyomása következtében, rendszeresen meg-megjelennek hírek szervezett szervkereskedelemről és az átültetésekre kialakított – orvosokkal és egészségügyi személyzettel működtetett – zugklinikákról, amelyek rendkívül borsos áron dolgoznak.

Évtizedeken át donorként „használták” a kivégzett rabokat – Kép: Pixabay

A világ legnépesebb országa ezért úgy döntött, hogy állami irányítás és ellenőrzés alatti, átfogó, önkéntes donorhálózatot alakít ki. Az állampolgárok a www.savelife.org.cn weblapon regisztrálhatnak, ahol adataikat bizalmasan kezelik, azokhoz csak a felhatalmazott szervezetek és koordinátorok férhetnek hozzá. A donorok megváltoztathatják, illetve vissza is vonhatják felajánlásukat.

Kínában évtizedeken át donorként „használták” a kivégzett rabokat, de tavaly döntés született arról, hogy véget vetnek ennek az egyébként korábban tagadott gyakorlatnak. Az élő emberekből történő szervkivételt és annak átadását a törvény nem engedi, kivéve, ha az alanyok házastársak vagy vérségi rokonságban állnak egymással.

Zsúfolásig megteltek a babamentő inkubátorok
Kína hatalmas népességszáma az egészségügyet más téren is komoly feladatok elé állítja. Például nem bírja már az óriási forgalmat az a babamentő inkubátorral felszerelt intézmény, amelyet alig másfél hónapja nyitottak meg a dél-kínai Kantonban.

A felajánlások népszerűsítése eddig nem volt túlságosan eredményes, aminek nagyrészt az az oka, hogy a kínai hagyományok szerint akár eltemetik a halottat, akár hamvasztják, a testnek sértetlennek kell lennie. Így most az engedéllyel transzplantációt végző 165 kínai kórház folyamatosan átáll a kizárólag önkéntesektől származó szervek átültetésére – adta hírül a most választott megoldást az MTI.

Azok, akik továbbra is erőszakkal távolítanak el szerveket, vagy fiatalkorúakat kényszerítenek bármely szervükről történő lemondásra, emberöléssel vádolhatók. Akiket tiltott szervkereskedelemben találnak bűnösnek, azokat öt évig terjedő börtönre ítélhetik, de súlyos esetben a büntetési tétel ennél magasabb is lehet.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!