Facebook hozzászólás
231

Omikhangri, a hegyek szelleme

Rövidfilmet forgatott a WWF egy  hópárducokról Nepálban. Omikhangri nyakára olyan örvet tettek fel, melynek segítségével műholdon keresztül figyelték a nagymacska kóborlását. A nagyszabású akció a fajta megmentését szolgálja.   

Hópárduc  feje közelről, Kép: WWFUS
Kép: WWFUS

A nepáli Kancsendzönga Természetvédelmi Területen forgatott felvételek a WWF egyik fajvédelmi küldetését kísérik nyomon. Tudósok, a helyi falvakban élő közösség tagjai és természetvédelmi szakemberek együttműködésében került műholdas nyakörv egy hópárduc nyakába. A küldetés célja információszerzés: a nyomkövetésből származó adatok segítenek feltérképezni az állat vadászterületét, és határokon átívelő mozgását.

A 25 perces film bemutatja a csapat erőfeszítéseit, ahogyan a Föld harmadik legmagasabb hegycsúcsának árnyékában, hirtelen támadt hóviharban a világ egyik legrejtőzködőbb nagymacskáját próbálja becserkészni. Az ötéves, nyakörvezett példány az Omikhangri nevet kapta, a Kancsendzönga régióban található egyik hegycsúcs után.

„Óriási jelentősége van az új technológiák alkalmazásának az eltűnőben lévő fajok megmentésében. A most kinyert adatok segítségével jobban megismerhetjük ezt a ragadozót, illetve csökkenthetjük a helyi lakossággal való konfliktusait is. Ez utóbbi nagyon fontos szempont: sajnos sok példányt ejtenek el állataikat féltő pásztorok” – mondta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

A teljes filmet itt töltheted le!

Megmutatom azt is, hogyan tették fel a GPS-es nyakörvet a nagymacskára! És azt hallottad, hogy torkos borzok érkeztek a Fővárosi Állat- és Növénykertbe?



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!