Facebook hozzászólás
268

Okosabbak voltak az őscicák?

Legendás az úgynevezett kutya-macska barátság! Egy nemzetközi tudóscsoport most kiderítette ennek egyik lehetséges okát: szerintük húszmillió évvel ezelőtt a macskák ősei miatt haltak ki a kutyák ősei – legalábbis egy részük!  Ezzel megdőlni látszik az a korábbi elmélet, mely szerint a klímaváltozás okozta volna számos kutyaféle és más ragadozó kipusztulását – írta a Szabad Föld online.

A kutatócsoport korszerű eszközökkel mintegy kétezer állati maradványt vizsgált meg, melyek között 40 millió éves csontok is akadtak.

Kép: Pixabay

A tanulmány szerint a macskaősök megjelenése Észak-Amerikában maga után vonta az ott élő kutyaősök állományának lassú hanyatlását. Ugyanakkor az ősmacskák száma szépen gyarapodott az idők során – minden bizonnyal azért, mert sikeresebb vadászok voltak, és elorozták az őskutyák elől a zsákmányt. A kutyafélék családja nagyjából 40 millió évvel ezelőtt jelent meg Észak-Amerikában. A legtöbben mintegy 22 millió évvel ezelőtt éltek a kontinensen, a 30-nál is számosabb kutyafajból mára csupán 9 maradt fenn. Az idő haladtával testük megnőtt, némelyikük elérte a 30 kilogrammos testsúlyt is, ezzel Észak-Amerika legnagyobb ragadozói közé kerültek. Ám aztán megérkezett a macskakonkurencia.

Amint az ma Afrikában megfigyelhető, a ragadozók – vadkutyák, hiénák, az oroszlánok és más nagymacskák – között nagyon éles és mindennapos a verseny, sőt harc folyik az élelemért.

Kép: Pixabay

Az amerikai ragadozók társadalma hasonlóképpen alakulhatott: a vizsgált maradványok között a macska-, illetve kutyaféléktől származó csontok arányának évmilliók alatti változása is ezt támasztja alá.

Az új elmélet – minden bizonnyal – sok vitát kavar még. Mi több, újabb csontot rághatnak a kutya- és macskakedvelők. Vagyis minden marad a régiben… A kutyák és a macskák fújnak egymásra, de azért vannak kivételek!…

Én mindkettőt igazán szeretem, mert – ahogy szokták mondani – lehet állat nélkül élni, de minek?…

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Nagy-Britanniában egyenlő jogokat követelnek maguknak a cicatulajdonosok a kutyásokéval!  



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!