Facebook hozzászólás
194

Ő a japán Don Juan – láttad már?

November óta látható a a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban az a kiállítás, amely hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével.

Több ezren voltak eddig kíváncsiak a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum tavaly novemberében megnyílt ázsiai művészetet több évszázadra visszanyúlóan bemutató, s emellett kortárs magyar és japán alkotásokat is felvonultató kiállítására. A tárlat mintegy 200 műalkotást: festményt, fametszetet, lakktárgyat, kerámiát, fotográfiát mutat be.

Kép: Facebook

Többek között azért érdemes ellátogatni a kiállításra, mert:

  1. A Gendzsi monogatari a japán kultúra egyik alapköve. Muraszakinak, a Heian-kori japán császári udvar egyik udvarhölgyének a 11. század elején írott műve, a világirodalom első nagy terjedelmű és egyik legjelentősebb regénye, amely 54 fejezetben jeleníti meg a herceg életének eseményeit, valamint a Heian-kor Japánjának udvari szokásvilágát, kultúráját, etikettjét.
  2.  Páratlanul gazdag vizuális ábrázolások segítségével ismerhetjük meg a japán Don Juan történetét. Vizuális művészeti alkotások sora mutatja be Gendzsi herceget, aki intellektusa, kifinomult ízlése, modora, valamint földöntúli szépsége okán igazi életművész, a nők által körülrajongott, érzékeny férfiú.
  3. Teljes egészében megtekinthető a kiállítás központi műtárgya a 17. századi Gendzsi album, ami a japán gyűjtemény egyik legjelentősebb darabja. Ezenkívül a Múzeum számos tárgyat őriz még, mely a Gendzsi történetét dolgozza fel narratív, szimbolikus vagy paródiába hajló módon, a 17. század végétől napjainkig. A kiállítás célja, hogy bemutassa a regény folyamatos jelenlétét Japán kultúrájában, egyaránt hangsúlyozva a kép és a szöveg fontosságát.
  4. Hazai kortárs alkotókat is megihletett a Gendzsi-mítosza. Krasznahorkai László és Gaál Zoltán irodalmi-fotográfiai kettős hommage-zsal tiszteleg a világirodalom első klasszikus regényeként számon tartott mű előtt.
  5. Rengeteg színes programmal mélyíthetjük el tudásunkat Gendzsi világáról, a kifinomult Heian-kor udvari kultúráról, a japán szépségről. Meghívott előadók közreműködésével kultúr-, irodalom-, művészet- és fotótörténeti témájú sétáló tárlatvezetéseken, gyerekeknek és felnőtteknek szóló interaktív workshopokon vehetnek részt az érdeklődő látogatók. A költői vénával rendelkezők pedig értékes nyereményekért benevezhetnek vaka-írás játékunkra, melynek során a japán költészet egyik kedvelt ötsoros versformájának segítségével látogatóink a barackvirág szépségéről verselhetnek.
Tudtad, hogy a világirodalom első nagy terjedelmű és egyik legjelentősebb regényét egy 11. században élt japán udvarhölgy írta? Ő Muraszaki, a Gendzsi monogatari (Gendzsi regénye, Gendzsi szerelmei) megalkotója.
A kiállítással kapcsolatos további információkat ITT találod!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!