Facebook hozzászólás
356

Nyári Dia és Nagy Alexandra tavasztündérnek állt

Folytatódik a JOY magazin jótékonysági programja, amelynek keretében támogatják a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet. A JOY-Tündér nagyköveteiként a Barátok közt két sztárja, Nyári Dia és Nagy Alexandra is szeretnék, hogy minél többen megismerjék az egyesület működését, melynek egyik fő célja a fogyatékossággal élő emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal. 

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet profiljába többféle segítőkutya-típus tartozik, akik interaktív programok keretében nemcsak a fogyatékosok mindennapjait ismertetik meg az „ép” gyermekekkel és felnőttekkel, de egyúttal segítenek az empátia és az együttműködő-készség fejlesztésében.

Segítőkutyák, Kép: NEO
Segítőkutyák, Kép: NEO

– A vakok intézete mellett lakunk, így nap mint nap találkozunk vakvezető kutyákkal – árulta el Nyári Dia, aki kutyusával, Phoebe-vel öt éve elválaszthatatlan.

Nyári Dia, Kép: Csányi István
Nyári Dia, Kép: Csányi István

– Mindig rácsodálkozom, hogy egy kutya és ember közötti egyébként is csodálatos kapcsolat náluk mennyire még különlegesebb. Én magam is elgondolkodtam azon, hogy elmegyek egy segítőkutyás képzésre, szívesen foglalkoznék később speciális igényű gyerekekkel óvodákban, iskolákban. –

Dia épp első babáját várja párjával, számára fontos, hogy az újszülött kutyás családba érkezzen.

– Rengeteget számít, ha már néhány évesen megtanulunk egy másik kis lényről gondoskodni. Nemcsak az állatok szeretetére, az egymás iránti nyitottságra is nevel. Ezért is nagyszerű a NEO munkája, az érzékenyítő foglalkozásokon maga a kutya az, aki a sérült és az ép embereket közelebb hozza egymáshoz – folytatja a Barátok közt sztárja.

Nagy Aalexandra, Kép: DogFolio
Nagy Aalexandra, Kép: DogFolio

– Amikor kicsi voltam, és láttam vakvezető kutyát, anyukám elmesélte, milyen sokat segít egy ilyen kutyus a gazdájának. Akkor bele sem gondoltunk, milyen kevés képzett kutya áll rendelkezésre, pedig nagy szüksége van rájuk a sérült embereknek – idéz fel egy gyerekkori történetet Nagy Alexandra.

Kevesen tudják, de míg Magyarországon 232 000 mozgássérült él, addig mindössze 22 mozgássérült-segítő kutya könnyíti meg gazdája életét. 71 000 hallássérült emberre 9 hallássérült-segítőkutya jut, terápiás kutyából 354, vakvezetőből 182 dolgozik Magyarországon, 32 személyi-segítőkutya „praktizál”, rohamjelzőből pedig mindössze két kutya segíti a rászoruló emberek boldogulását. A segítőkutyák napi 24 órában jelentenek fizikai és lelki támaszt gazdáiknak, egy autista személyi-segítő kutya oldja a szorongást, és a kapcsolatfelvételben is társa autizmusban érintett barátjának.

Kiképzés nélkül nincs boldog eb
Sokan még mindig úgy tartják, a kutyaiskola lényege, hogy cuki trükkökre tanítsuk meg kedvencünket. Pedig a kiképzés elengedhetetlen a kutya szocializációjához: ahhoz, hogy biztonságban és jólétben tudjon élni az emberek világában.

Nagy Alexandrának sok mozgáskorlátozott ismerőse van, úgy hiszi, nekik is megkönnyítené az életüket egy segítőkutya.

– A háziállat bármelyik családban teljes értékű tag lehet, így viszont különösen fontos családtaggá válhat. Nekem két kutyusom van, az egyik 12 éves, ő az édesapám halála óta anyukámmal él, ő lett a társa, megszépíti a mindennapjait. –

A NEO számos célkitűzése között a segítőkutyák képzése, állatasszisztált terápiák és óvodai, iskolai, munkahelyi érzékenyítők szervezése a fő feladat. A hitvallásuk szerint belülről motivált csapat „együtt, egymásért, másokért” tevékenykedik. Most a JOY olvasóiként, a JOY-Tündérrel vagy az adónk egy százalékának felajánlásával is segíthetünk nekik.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Buja növényzet, dúsan zöldellő pázsit? Vajon mi lehet a titka?

Valljuk be bátran, hogy mi, a kertünk szerelmesei már hatalmas izgatottsággal várjuk, hogy végre valóban…

Íme, 2024 legjobb ötletei lakberendezéshez

Ha te is nyitott vagy az újdonságokra, szívesen dekorálod a lakásodat, és érdekelnek a legújabb trendek a…
1 / 3 451

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!