Facebook hozzászólás
227

Nincs több hálapénz!

Írásban kell kötelezettséget vállalniuk a kínai orvosoknak május elsejétől arra, hogy nem fogadnak el hálapénzt vagy ajándékot betegeiktől. A betegeknek is meg kell fogadniuk, hogy semmit sem tukmálnak rá az orvosokra

Nincs több hálapénz – Kép: Pixabay

Május elseje után minden kínai kórházban alá kell íratni az orvosokkal a hálapénz el nem fogadásáról szóló dokumentumot. Ezt a betegekkel a kórházba kerülésüket követően 24 órán belül ismertetni kell, és nekik is alá kell írniuk egy nyilatkozatot, miszerint nem fognak orvosuknak pénzt vagy ajándékot adni. Az indoklás szerint az országban elterjedt gyakorlattá vált, hogy a betegek pénzt adnak kezelőorvosuknak, vagy megajándékozzák őket attól való félelmükben, hogy nem kapnak kielégítő ellátást. Az összeg igen magas lehet, ha neves specialistáról vagy fontos műtétről van szól. (Nemrégiben a pletykálkodást tiltották be az állami hivatalokban.)

Az intézkedéssel „tiszta környezetet akarnak teremteni” a kórházakban, a beteg–orvos kapcsolatot pedig szeretnék „egyszerűvé” tenni – áll közleményben. A helyi kormányzatok felügyeleti szervei a szabálysértések lakossági bejelentésére külön telefonos forródrótot hoznak létre. Az orvosok által szignált iratot pedig archiválják.

Kínában gyakori téma az orvosok alulfizetettsége és ezzel párhuzamosan rendkívüli leterheltségük. Részben e körülményeknek tulajdonították azokat a korrupciós eseteket is, amikor gyógyszeripari vagy orvosi műszerek kereskedelmével foglalkozó vállalatok orvosokat, egészségügyi alkalmazottakat, kórházi vezetőket vesztegettek meg. Az elmúlt idők leleplezései ezen a területen is szigorításokat és fokozott ellenőrzéseket vontak maguk után a kínai egészségügyben.

Nincs több legális gyorshajtás!
Ki gondolná, hogy létezik olyan kiváltság, külön engedély, hogy valaki – nem mentőautó! – áthajthasson a piroson? Márpedig van ilyen, például Kínában. De már nem sokáig!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!