Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. február 12. 13:00 | PP-Eletforma

KÖRNYEZETVÉDELEM

Nem vizsgálják felül a természetvédelmi irányelveket Európában

Az Európai Parlamentben a képviselők elsöprő többsége az EU Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelveinek felülvizsgálatra bocsátása ellen szavazott. A WWF európai irodái felszólítják az Európai Bizottságot, hogy kövesse a példát és támogassa a természetvédelmi irányelvek megtartását 2016 tavaszán.

Gólyapár tollászkodik a fészekben, Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A WWF üdvözli az Európai Parlament szavazásának kimenetelét a biodiverzitás hanyatlásának megállítását célzó EU Biodiverzitás Stratégia félidős felülvizsgálatáról készült jelentésről. A döntés, melyet az Európai Parlamenti képviselők többsége támogatott, a Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelvek fontosságára, és a teljes körű végrehajtás szükségességére hívja fel a figyelmet. Jelentésében az Európai Parlament ellenzi a Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelvek esetleges felülvizsgálatát, azzal érvelve, hogy az “meggyengítené a jogszabályi védelmet és a pénzügyi hátteret, ráadásul rossz lenne a természetnek, az embereknek, és a gazdaságnak is”. Az Irányelveket jelenleg is kellően rugalmasnak tartják ahhoz, hogy azokat betartva a gazdasági fejlődés és a természetvédelem kéz a kézben járjanak. Összhangban a WWF és más civil szervezetek, valamint több uniós tagállam, köztük Magyarország, álláspontjával, az Európai Parlament is sürgeti a megfelelőbb természetvédelmi és területkezelési intézkedések alkalmazását, ehhez a finanszírozás biztosítását, és az összhang megteremtését más uniós irányelvekkel, mint például a mezőgazdaság és az energiapolitika, hogy az európai fajok és élőhelyek 2020-ra visszanyerjék egészséges és természetes állapotukat. (3) Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója elmondta: – Nagyon örülünk, hogy az Európai Parlament döntése megmutatta, számít annak a több mint félmillió európai polgárnak a véleménye, akik kiálltak az európai természetvédelmi jogszabályok mellett. A parlamenti szavazás egy újabb erőteljes üzenet az Európai Bizottságnak: helytelen és költséges döntés lenne olyasmin változtatni, ami bevált és működik. – Ha részletesebben is érdekel a téma, itt olvashatsz róla! Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!