Facebook hozzászólás
352

Nem közösködnek a magyarok

Ha párkapcsolatban élünk, sokaknak ismerős lehet, hogy az egyik fél jobban ért az internethez, a számítógéphez és a különböző okos készülékekhez, ők a Kaspersky Lab legfrissebb kutatása szerint jobban is értenek kiberbiztonsághoz, mint partnerük. De érdemes vigyázni, sok pár közösen használ számos internetre csatlakoztatott készüléket, amely így óhatatlanul is adat-, vagy pénzvesztéshez vezethet – még a tudatosabb fél számára is.

Akár a partnerünk akár önkéntelenül is veszélybe sodorhatjuk digitális életünket – beleértve a készülékeket, az adatokat, és az aktivitásokat is, azaz minden olyan digitális dolgot, amelyet megosztunk partnerünkkel – figyelmeztet a Kaspersky Lab. A tanulmány megállapította, hogy a párok 82%-a megosztja egymással a készülékeiket, 77%-kuk pedig közösen használ olyan online fiókokat is, például webshopot, bankot, vagy stream szolgáltató oldalakat.

Közös internet, Kép: Kaspersky
Kép: Kaspersky

Mivel oly sok változáson esett át a világ, egy modern kapcsolatnak ma már természetes része, hogy közösen használjuk a digitális készülékeket, azonban nem árt azokat tudatosan kezelni és gondoskodni a hatékony védelemről.

A megkérdezettek 57%-a vallotta be, hogy magát kibertudatosabbnak tartja, mint partnerét, a férfiak között ez az arány magasabb, náluk 75% gondolja ezt.

Azok, akik a kapcsolatban úgy érzik, jobban értenek a digitális világhoz, rendszeresen segítenek társaiknak technológiai kérdésekben, a tanulmányban részt vevők 94%-a számolt be erről. Azonban olyan is előfordul, hogy nem kívánt segítségről van szó, ezért nem meglepő, hogy minden harmadik ember nem is kér inkább segítséget, ha épp online gondjuk akadt. A tanulmány szerint ezek az online problémák akár mindennaposak is lehetnek, mivel sokan nem fordítanak kellő figyelmet a biztonságra az online jelenlétre. Például sokan úgy csatlakoznak egy wi-fi-hálózatra, hogy nem ellenőrzik a biztonsági beállításokat (58%), ismeretlen honlapról származó fájlt töltenek le (41%), őrizetlenül hagyják készülékeiket nyilvános helyen (32%). Ezek a figyelmetlenségek mind veszélyeztethetik a készülékeket és az azokon tárolt adatokat.

Ezek a különbségek akár problémát is jelenthetnek egy kapcsolatban – a kibertudatos felhasználók 28%-a panaszkodott arra, hogy több problémája is akadt a készülékeikkel és online fiókjaikkal, mióta azokat megosztják társaikkal. Olyan speciális problémák is megjelentek, mint például a készülékek sérültek (30%); véletlenül malware-rel fertőzték meg (24%); véletlenül vagy szándékosan, de a másik beleegyezése nélkül adatokat osztottak meg (18%); vagy pénzügyi visszaélés áldozatai lettek (16%).

Én vagy a húsom? Válassz!
Azon magyar vegetáriánusok, akik választás elé állítják párjukat, vagyis, hogy én, vagy a hús, lehet, hogy meg fognak lepődni! Egy új felmérésből kiderült, hogy az ehhez hasonló ultimátumok esetében a magyarok 75 százaléka inkább a húst választaná a szerelem helyett! Na, akkor gondolkodjunk!

Magyarország is részt vett a kutatásokban, összesen ezren válaszoltak. Az eredmények szerint a magyaroknak több, mint a fele egyáltalán nem használja közösen partnerével az internetre csatlakoztatott készülékeket (55,1%), és egyharmada oszt meg egy készüléket (33,8%), főként a számítógépet. A válaszadók 62%-a használ közös online-fiókot, amelyek nagyrészt pénzügyi szolgáltatással kapcsolatosak. 37% pedig semmilyen online fiókot nem oszt meg társával.

– A megosztott felelősség az internetes biztonság kapcsán nagyon romantikusan hangzik, valójában egy nagyon fontos dologról van szó, amit kiemelten kell kezelni. Nem lehet kikerülni a kérdést, hogy egy kapcsolatban van olyan, aki kevésbé jártas a digitális világban, mint partnere. Ennek pedig az a következménye, hogy a személyes adatok és a készülékek akaratlanul is veszélynek teszik ki az online-világban.

Mucikám, kicsikém: legyőzte a szerelem az okostelefonokat
A magyarok szerint az okostelefonnak fontos szerepe van a szerelem lángra lobbantásában, a válaszadók majd háromnegyede üzenetekkel, 48 százalékuk pedig meghitt hanghívásokkal is udvarol kiszemeltjének – derült ki a Huawei és az Ipsos 12 európai országban – köztük Magyarországon – elvégzett kutatásából. A legtöbb megkérdezett a szeretlek szót küldi leggyakrabban kedvesének, aki általában valamilyen jellegzetes becenéven szerepel a telefonkönyvében.

Tény, hogy fontos egy kapcsolatban megosztani egymással mindent, akár a készülékeket, akár az online fiókokat, de ugyanennyire fontos, hogy mindezt tudatosan tegyük és figyeljünk a kiberbiztonságra. Az a jó, ha a megosztott felelősség kiterjed a védelemre és a biztonságra is – hívta fel a figyelmet a problémákra Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab Termék Marketing részlegének alelnöke.

Az alábbi egyszerű lépések betartását javasolja a párkapcsolatban élőknek:

  • Megosztás: mielőtt elkezdik egymás készülékeit és fiókjait használni, fektessenek le egyértelmű szabályokat arról, hogy mi az, amit meg lehet osztani egymásról.
  • Kérdezés: ne féljenek segítséget kérni egymástól, főleg, ha valaki nagyobb tudással rendelkezik az internetes biztonságról. Biztosítsuk társunkat arról, hogy bátran kérhet segítséget és fordítva is, ha gondunk van, kérjünk megoldási javaslatot mindig.
  • Szabályok: határozzanak meg olyan internetes biztonsági alapelveket, amelyek mindkét fél számára betarthatóak – például ne csatlakozzanak védelem nélküli wi-fi-hálózatra, ne töltsenek le ismeretlen helyről származó fájlokat.
  • Védelem: használjanak hatékony és eredményes biztonsági megoldást! Olyat, ami védelmet nyújt az ismert és a mindeddig ismeretlen kiberkártevők ellen.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!