Facebook hozzászólás
797

Nem elég tanult embernek lenni, annak is kell látszani…

A nonverbális közlések abszolút fontos eszköze az öltözködés. Azt kell felvenni, amit el akarok hitetni magamról. Ránézek: fehér köpeny sztetoszkóp – orvos. Ugyanaz sztetoszkóp nélkül: pék. Vagy hentes. A protokoll nagyasszonyának is nevezett Görög Ibolya új könyve, a Summa summarum szerkezetileg eltér az eddigi kötetektől: ha lehet, még kötetlenebb, sok-sok humorral fűszerezve, az életből vett tapasztalatokkal színesítve kaphatjuk meg az alapvető információkat: mit, miben, hogyan, kivel, … és persze kivel ne… (Vicceltem!) Az Atheneum jelentette meg!

Nagyon, de nagyon régen volt a Magyar Televíziónak egy Tudni illik, hogy mi illik című műsora, amit még a drága Feleki Kamill vezetett.

Anyukám tanácsa:
Ha elbizonytalanodsz, hogy valamit felvehetsz-e, tedd fel a kérdést magadnak: Diana felvenné?

A szüleim mindig kényesen ügyeltek arra, hogy húgommal betartsuk a viselkedési és öltözködési szabályokat, mégis úgy látták jónak, ha azt is megnézzük! Sőt, később tánciskolába is jártunk, ahol nemcsak a klasszikus és latin-amerikai lépések alapjait sajátítottuk el, hanem az ismerkedés, a társalgás, a társas együttlét alapszabályait is! És azt kell mondanom, örökre hálás vagyok és leszek mindezért! Ma Magyarországon Görög Ibolya egymaga a „tánc- és illemtanár”, aki briliánsan pótolja sokaknak a szülői eligazítást, a hajdani tévéműsort vagy a csacsacsát! ( Vajon hány diplomáciai helyzetet oldott már meg egy tánc…!?)

Summa summarum, könyvborító, Kép: sajtóanyag
Kép: Atheneum

Bizonyságul egy-egy részlet Görög Ibolya Summa summarum – Európaiság – hitelesség – protokoll című új könyvéből:

„Másképp öltözködünk a strandon, egy kiránduláson, bulin, másképp templomba vagy színházba készülve. Ezt tudja mindenki. Minden szakma, minden élethelyzet más és más öltözködést igényel. A strandon nevetséges az öltöny. A színházban nevetséges a sort. És még sorolhatnám. Minden élethelyzetre vannak stílustanácsadók, mikor mit érdemes felvenni. De szerintem normális ember nélkülük is tudja.”

„Én most arra szeretnék kitérni, ami a tanult ember jelzéseinkben fontos, tehát például irodai munkahelyen, állásinterjún. Tudom, nagyon konzervatív lesz, amit elmondok, de ha ennél kijjebb mennek, még mindig belül lesznek. Szóval értik!”

„Női öltözködés…

A tanult ember, aki nőből van, mindig elegáns. Szoknya, blúz, blézer; szoknya, blúz, egy sál; nadrág, pulóver, nyaklánc.” (Vagyis mindig háromféle legyen!)

Görög Ibolya 1 x 1-e a női öltözködésről:

  • „A „tanult ember” külső a nőknél
  • Szoknya, blúz, blézer, kosztüm, top;
  • A szoknya nem lehet rövidebb, mint a térden fölül 2-3 ujjnyi;
  • A pulóver csak vékony nőnek áll jól;
  • A nadrág majdnem minden kultúrában hordható, de csak szabott hosszú nadrág, nadrágkosztüm formában;
  • A cipő vékony talpú, mindig külön sarkú, és nem feltűnő színű;
  • A PAPUCS TILOS!!!!!!!”
Vajh' tud helyesen írni? Nagymellű, nagy dekoltázsú titkárnő, Kép: Summa summarum/Athenem
Kép: Summa summarum/Atheneum

Görög Ibolya 1987 és 1999 között dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán. Ezalatt hét miniszterelnököt szolgált, 1992-től pedig protokollfőnökként irányította, szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Azóta sem pihen: szinte mindennap járja az országot, előadásokat tart protokollról, rendezvényszervezésről és viselkedéskultúráról, fennmaradó idejében pedig olykor akár abszurd kérdésekre ad kimerítő e-mailes válaszokat.
A „protokoll nagyasszonya” ebben a legújabb könyvében az előadásait írja le, ezért az előző négy kötetében (Protokoll az életem, Mindennapi maceráink, A nyilvánosság kelepcéi, Tanácsoskönyv) leírtak is vissza- visszaköszönnek.

„Kedves Görög Ibolya!
A bemutatkozásról szeretnék kérni tanácsot!
NEm arról,hogyan mutatkozzunk be azt tudom!
Pl iskolában,munkahelyen kinek mutatkozzak be?Előre bemutatkozhatok?
Vagy csak ha beszéltem velük? 1 előadáson:?
1 buszmegállóban,buszon akivel beszélek?
buszmegállóban,buszon nem lehet mert ott ülünk és csak állva lehet akkor hogyan?”

Hogyan lehet higgadtan válaszolni egy hasonló e-mailre? Hogyan kerüljük el, hogy alapvető hibákat ejtsünk egy hivatalos rendezvényen? Hogyan viselkedjünk, ha netán – miért is ne? – II. Erzsébet fogad bennünket a Buckingham Palotában? Vagy ha hirtelen egy evőeszközökkel megpakolt asztalnál ülünk, tanácstalanul? Mit vegyünk vagy ne vegyünk fel, ha szerelmünk bemutat a szüleinek? Milyen a jó koktélfalatka? Milyen a jó koktélruha?

PÁLCIKAETIKETT
Tudtad, hogy Japánban augusztus 4. az evőpálca napja? Aliz, a Japánspecialista vloggerének legújabb videójában az 1500 éves pálcikaetikettet mutatja be, megtudhatod hogyan lehet és hogyan tilos az evőeszközt használni?

Miért ne hordjunk munkahelyen papucsot? Hogyan lehet tárgyaláson vesztett helyzetből nyerni? Milyen a jó főnök? Ilyen és hasonló kérdésekre ad választ Görög Ibolya legújabb könyve, gyakorlatból vett példákkal, könnyedén kalauzolva az olvasót a protokollszabályok útvesztőjében. Jó szórakozást! Jó tanulást! Ránk fér!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!