Facebook hozzászólás
276

Nekem a Balaton a Riviéra!

A hazai plakátművészet virágkorának legszebb turisztikai plakátjaiból nyílik kiállítás a Camponában augusztus 25-én. Flanek Péter több száz darabot számláló gyűjteményének Budapest és Balaton témájú darabjai láthatók szeptember 18-áig a bevásárlóközpontban. A plakátok eredeti darabjai ma már műtárgyak. A gyűjtő szeptember 3-án 11 órától személyesen tart tárlatvezetést az érdeklődőknek! Igazi csemege ez a retró kedvelőinek is!

Balaton sirállyal - plakát
Sirályos Balaton

Az utazás és a nyaralás a két világháború közötti években vált tömeges hobbivá. Korábban Magyarországon csak az elit kiváltsága volt a nagy fürdőhelyek, hegyvidékek, tengerpartok meglátogatása, a szállodai pihenés. A húszas években azonban létrejött a fizetett szabadság és a munka utáni szabadidő. Az idegenforgalom pedig nemcsak elterjedt hobbi, de új iparág is lett.

A kormányok mindenütt felismerték a benne rejlő bevételi lehetőséget, ezért tervezett propagandával igyekeztek népszerűsíteni. Ennek lett egyik leghatásosabb fegyvere volt a nagyméretű, színes plakát. Az első magyar idegenforgalmi plakátok a harmincas évek elején készültek, mely időszak egybeesik a magyar plakátművészet egyik virágkorával, a műfaj megújulásával.

A húszas-harmincas évek Budapest egyik virágkorának számítanak. A főváros a húszas években már igazi modern metropolis volt. A modern élet sokféle szórakozási formáját nyújtja: mulatók, revük, kabarék, táncestek, színházak, mozik, koncerttermek, sportpályák, uszodák, parkok és síparadicsom is volt, aminek különleges értéket adtak az újra felfedezett gyógyforrások. Ennek jelentőségét már a harmincas években felismerték, így megszületett a „Budapest fürdőváros” koncepció, amely rengeteg utazót vonzott. Mindez a korszak plakátjain is megjelent: a sétahajózástól az állatkertig, a fürdőktől a kirándulóhelyekig mindent reklámoztak.

Balaton-palkát
Az egykori sporthét plakátja

Budapest mellett sokat hirdették már az 1930-as években is a Balatont: a tó körül ekkora már virágzott a fürdőélet. A Balaton plakátokon domináns elem a végtelenbe vesző jellegzetes színű víztükör, az északi part hegyei, és a parti nádasok, nyárfák. A legtöbb plakáton önfeledten fürdőző alakokat, vagy a hullámokat szelő vitorlásokat látunk.

A korszakban igazi mesterek dolgoztak a plakát műfajban: a festőként is jelentős Berény Róbert, Bortnyik Sándor, Molnár C. Pál, Pólya Tibor vagy Konecsni György mellett remek specialisták is terveztek plakátokat, mint Mallász Gitta és Dallos Hanna, vagy ifj. Richter Aladár. Plakátjaik ma is vonzóvá teszik, amit hirdetnek; és az eredeti darabok mára értékes műtárgyak lettek.

– Örömömre szolgál, hogy egy ilyen kivételes gyűjtemény kiállításával búcsúztathatjuk a nyarat a Campona Bevásárlóközpontban – nyilatkozta Kákosy Zsolt, az üzemeltetésért felelős CBRE ingatlanvagyon-kezelési vezetője. Flanek Péter több száz darabot számláló plakátgyűjteményének idegenforgalmi, Budapest és Balaton témájú darabjai szeptember 18-áig láthatók, és ezalatt külön játékkal is várjuk az érdeklődőket, aminek fődíja egy 100 000 Ft értékű vásárlási utalvány. A gyerekeknek a kiállítás ideje alatt, hétvégenként kézműves foglalkozásokat is tartunk, ahol mindenki elkészítheti saját plakátjait, illetve képeslapjaikt is. –

Ilyen térkép még nem volt a Balatonról
Elkészült az Éjjel-Nappal Balaton ”Speciális étkezési lehetőséget biztosító helyek a Balatonnál” című térképe. Mostantól a Speciális étkezés menüpont alatt megtaláljátok az olyan balatoni helyeket, amelyeket az egészséges életmódot követők és az ételérzékenységgel küzdők is nyugodtan látogathatnak – olvasható az Éjjel-Nappal Balaton oldalán Földi Rita tollából.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!