Facebook hozzászólás
399

Négynapos kulturális kavalkád lesz Kaposváron

Négy napra ismét a festők városa lesz Kaposvár. A somogyi megyeszékhely világhírű szülöttének, Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművésznek emléket állító összművészeti rendezvény május 25. és 28. között száznál is több programot kínál az érdeklődőknek.

Immár hagyományosan, minden év májusában nagyszabású művészeti fesztivállal tiszteleg Kaposvár neves festője, Rippl-Rónai József előtt. A Párizsból hazatért művész a századelőn itt telepedett le, itt teremtett otthont, és művészete is ebben a közegben teljesedett ki. Villájában, a kaposvári Róma-hegyen megfordultak a korszak jeles művészei, akiket magával ragadott Rippl-Rónai személyisége és művészete.

A festő gondolatai
A festő gondolatai

A fesztivál ezt a festő által megteremtett izgalmas, nyüzsgő, élettel teli milliót idézi meg, miközben a város kulturális hagyományait is bemutatja. Egyszerre ad teret a kísérletezésnek, és közvetíti az időtálló értékeket – olvasható a fesztivál programfüzetében.

Az idei fesztivált egyszerre jellemzi majd az idők próbáját kiálló értékek bemutatása és a fiatalos lendület – mondta Jágerné Katona Zsuzsanna, az önkormányzat kulturális referense az eseményt megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón.
Konferenciával és a nagyközönség által még nem látott rajzokat is felvonultató kiállítással tisztelegnek a hat évvel ezelőtt elhunyt Makovecz Imre építész előtt, bemutatják a Rippl-Rónai Múzeum képzőművészeti gyűjteményének a látogatók előtt eddig ismeretlen grafikáit, továbbá Szabados János festőművész munkáit.
A Sétáló utca felső szakaszán idén is az amatőr alkotóké az egyik fő szerep. Élő kiállítás látható majd festményekből, grafikákból. A látogató betekinthet az alkotási folyamatba, beszédbe elegyedhet a művészekkel, a fesztivál teljes időtartama alatt.

Nárciszünnep a Rippl-Rónai villánál
Nárciszünnep a Rippl-Rónai villánál – áprilisban

A látogatókat emellett régészeti és zászlókiállításra, utcatárlatra, fényfestő ünnepre, helyi és olyan neves előadók fellépéseire, koncertjeire invitálják, mint Kamarás Iván, Malek Andrea, Lajkó Félix, Zagar vagy a Karthago zenekar.
A gazdag programkínálattal a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a fesztivál vendégei ne csak szemlélői, hanem aktív részesei lehetnek a városban zajló alkotás folyamatának, és részt vegyenek képzőművészeti foglalkozásokon is.
A Kaposvári Egyetem hallgatói a fesztivál felvezetéseként Rippl-Rónai József jellegzetes nárciszait rajzolták színes krétákkal  a somogyi megyeszékhely főterének burkolatára.

18582314_615429805320014_5838726446951346330_n
Rajzokkal szépült a főtér burkolata

Az önkormányzat, városi intézmények, civilek és vállalkozások példátlanul széles körű összefogásának eredményeként sorra kerülő rendezvényen „nem lesz olyan zuga a belvárosnak”, ahol a közönség ne találna klasszikus, vagy újító művészeti produkciókat, némelyikbe pedig maga is bekapcsolódhat. (Képek:Kaposvár Megyei Jogú Város facebook oldala)

Idén Kaposvár és Tihany a legvirágosabb település!
A Virágos Magyarországért elnevezésű környezetszépítő verseny fődíját idén Kaposvár és Tihany kapta, így a somogyi megyeszékhely és a Veszprém megyei község képviselheti Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!