Facebook hozzászólás
279

Mr. Robot, kérem vegye ki a vakbelemet!

Robotok veszik át az uralmat a műtékben – is! A Universal Robots szakértői úgy vélik, hogy bevezetésük az egészségügyi rendszerbe nagy segítséget jelenthet a sebészeknek, ápolóknak, terapeutáknak. Ez forradalmi fejlesztés lehet, amely jelentősen javíthatja a betegek életminőségét, illetve hatékonyabbá teheti ellátásukat. Különösen felértékelődhet a robotok jövőbeni szerepe, amennyiben az Egyesült Nemzetek becslése helyes, és 2030-ra 56%-kal nő a 60 év felettiek száma!

Műtét robottal, Kép: sajtóanyag
Ilyen a műtét robottal, Kép: sajtóanyag

A robotok ideális megoldást jelenthetnek az egészügy bizonyos problémáira, hiszen pontosságuk, precizitásuk, rugalmasságuk és gyorsaságuk a betegellátásban is hasznosítható. Napjainkban jellemzően kutatási intézményekben és a betegek rehabilitációjában vesznek részt, de a jövőben széleskörű alkalmazásuk is elképzelhető, hiszen az egészségügy további területein is folytak kísérletek hasznosításukra.

Az első, robot segítségével végtre hajtott műtétet még 2015-ben hajtották végre Spanyolországban. A Broca projektnek elnevezett kísérletben egy laparoszkópiás műtétet végeztek robotkarok segítségével. Az egyszerű programozásnak köszönhetően a három robotkar könnyen alkalmazkodni tudott a műtét sajátosságaihoz. A karok külön-külön és összehangoltan is képesek tökéletesen precíz munkát végezni, alig 18 kilogrammos súlyuknak köszönhetően pedig könnyen telepíthetőek, felfüggeszthetőek, így biztosítva az orvosok zavartalan mozgását. A műtét sikeressége is mutatja, hogy az együttműködő robotok komoly segítséget jelenthetnek akár a sebészeknek is, és a jövőben egymás mellett dolgozva, együtt gyógyíthatják a betegeket.

Generációváltás
Tíz olyan technológiai trendet leplezett le a Samsung Electronics Europe, amelyek jövőre nagy hatással lesznek az életmódunkra. A Samsung Design Europe és a Foresight Factory kutatóintézet által készített előrejelzés olyan kulturális és társadalmi átalakulásokat, valamint technológiai fejlesztéseket gyűjtött össze, amelyek amellett, hogy meghatározzák vásárlási és munkahelyi szokásainkat, életvitelünket is megváltoztathatják.

A robotok emellett fontos szerepet játszhatnak a rehabilitációs folyamatokban. Már több sikeres projektet is ismer a szakirodalom. Az Odensei Egyetem Neurorehabilitációs Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a The Patient@Home elnevezésű projektet, aminek célja, hogy az agyvérzésen, vagy sztrókon átesett betegek rehabilitációját segítsék elő. A kifejlesztett robot a Rainer névre „hallgat”, és az ismétlődő funkcionális mozgások újratanulásában vállal fontos szerepet. A terapeuták számára lehetővé teszi, hogy különleges rehabilitációs programokat hozzanak létre a robot segítségével, amelyek teljesen biztonságosak. A szakértők szerint a jövőben még rengeteg lehetőség áll a szakemberek rendelkezésére.

Csúcstechnológia az orvostudományban, Kép: sajtóanyag
Csúcstechnológia az orvostudományban, Kép: sajtóanyag

Egy másik, dániai rehabilitációs programban a Robert ApS készített egy robotot, amely az ágyhoz kötött betegek ellátásában és megfigyelésében vesz részt. Általánosságban az ápolószemélyzet és a terapeuták feladatai közé tartozik a páciensek felügyelete, a Robert nevű robot viszont teljesen elvégzi ezt, és a lehető legjobb ellátásban részesíti a beteget a mielőbbi felépülés érdekében. Egyéb feladatokban, mint például a páciensek emelgetése, szintén hasznosítható, hiszen így nagy terhet vehet le a túlnyomórészt női ápolószemélyzet válláról.

A gyógyászat más területein is találkozhatunk érdekes kezdeményezésekkel, mint amilyen a Szingapúrban kifejlesztett robot, ami a sport masszázs és az akupunktúra területén segíti a fizioterapeuták és az orvosok munkáját. A prototípusba egy UR robotkart építettek be, rugalmasságának és biztonsági funkcióinak köszönhetően a dán technológia ideális volt erre a célra. Egy másik érdekes projekt a Changi General Hospital nevéhez fűződik, ahol egy robotot alkalmaznak a gyógyszerek és egyéb eszközök szállítására a kórház különböző részlegei között. A robotkar rengeteg időt takarít meg az egészségügyi dolgozóknak, ezért több beteget láthatnak el a kórházban. A kezdeményezések, bár csak kísérleti fázisban vannak, mégis ékes bizonyítékai a robotok egészségügyi hasznosíthatóságának. A Universal Robots szakértői szerint a jövőben a kórházakban is naponta találkozhatunk majd robotokkal, amelyek megkönnyítik az emberek életét.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!