Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2016. június 11. 11:00 | PP-Eletforma

KIBERBIZTONSÁG

Mit csinál a gyerek a neten?

A Kaspersky Lab legújabb kutatása szerint a gyerekek legtöbb online idejüket közösségi oldalakon emailezéssel vagy chateléssel (67 százalék) töltik. Második helyen a játékportálok szerepelnek (11 százalék), amiket az alkohollal és drogokkal kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalak követnek (9 százalék).

A Kaspersky Lab egy évet átfogó kutatásábanazt vizsgálta, hogy Szülői Felügyelet megoldását alkalmazó számítógépeken hányszor nyitottak meg vagy kíséreltek meglátogatni potenciálisan káros tartalmú oldalakat, amelyek a 14 előre beállított kategóriába tartoznak. Az eredmények kimutatták, hogy a Szülői Felügyeletnek köszönhetően a gyerekek visszavettek számítógépes aktivitásukból, ám ez csupán annak köszönhető, hogy a legtöbb fiatal mobileszközére korlátozza internetes tevékenységét.

Számítógépen játszó gyerek, Kép: pixabay

Számítógépen játszó gyerek, Kép: pixabay

A közösségi hálók és chatoldalak legnagyobb népszerűségnek a mexikói (86 százalék), orosz, brazil és olasz (valamivel több mint 70 százalék) gyerekek körében örvendenek, míg legkevésbé a kínai (30 százalék), német (31 százalék) és angol (32 százalék) fiatalok aktívak ezeken az oldalakon. Annál felkapottabb ezekben az országokban a számítógépes játékok, ahol az angol (28 százalék), német (26 százalék) és ausztrál (21 százalék) tizenévesek vezetnek, míg legkevésbé Mexikóban (4 százalék), Olaszországban (6 százalék) és Japánban (7 százalék) keresettek ezek a tartalmak.

Videónézésben, zenehallgatásban és szoftverletöltésben a japán gyerekek verhetetlenek (az összes Szülői Felügyelettől származó értesítés 12 százaléka), és ugyanúgy az online vásárlásban is az élen járnak (17 százalék) a kínai tizenévesekkel együtt (20 százalék). Németországban és az Egyesült Királyságban az alkohollal, dohánnyal és kábítószerrel kapcsolatos oldalak vezetnek (23 és 25 százalékkal), míg Kínában és Japánban a felnőtt tartalmak keltik a legnagyobb érdeklődést (23 és 5 százalék). Ez a kategória egyébként az angol és amerikai fiataloknál a legnépszerűtlenebb (kevesebb mint 1 százalék).

– Bizonyos kategóriák népszerűsége a gyermekek körében összefüggésben lehet egyes országok kulturális vonásaival és gazdasági körülményeivel. Azt látjuk, hogy a gyerekek egyre magabiztosabbá válnak az interneten: ők döntik el, milyen zenét hallgatnak, milyen filmeket és rajzfilmeket néznek, és milyen szoftvert telepítenek. Az ilyen mértékű függetlenség remek, azonban akárcsak a való életben, úgy az interneten is meg kell tanítani a fiataloknak, hogyan viselkedjenek átgondoltam, biztonságosan és felelősségteljesen.

EZ IS FONTOS!
A mai gyerekek két összefüggő világban élik életüket, így offline és online is különböző veszélyek leselkednek rájuk. Ráadásul a mai tinédzserek sem szeretik, ha a szülők túlzó felügyelettel szeretnének bepillantást nyerni az online életükbe. De akkor mit tehetnek a tudatos szülők? Mire érdemes odafigyelni gyerekeink viselkedésével kapcsolatban és milyen eszközök vannak a segítségünkre, a nagyobb felügyelet elérése érdekében? Itt olvasd a részleteket!

A szülőknek a folyamatos odafigyelés mellett érdemes átfogó biztonsági megoldást alkalmazniuk, amely megvédi gyerekeiket a káros tartalmaktól. A beszélgetés segít a fiatal felhasználóknak a fenyegetések megértésében, míg a védelmi megoldás biztonságos környezetet nyújt az egész családnak – mondta Anna Larkina, a Kaspersky Lab vezető webes tartalomelemzője.

A Kaspersky Total Security – multi-device és a Kaspersky Internet Security – multi-device fogyasztói megoldások Szülői felügyelet funkciójával a szülők biztosíthatják, hogy gyermekeik védve legyenek az online fenyegetésekkel szemben.

A Kaspersky Lab Safe Kids megoldásával a szülők betekintést nyerhetnek gyermekeik internetes tevékenységébe, és segít a fiataloknak a helyes internethasználat elsajátításában.

A Kaspersky Lab biztonsági megoldásaiban található Szülői felügyelet modullal a következő weboldal kategóriák blokkolhatók: Felnőtt tartalom; Alkohol, dohány és kábítószer; Számítógépes játékok; E-kereskedelem; Explicit nyelvezet; Szerencsejáték, lottó, nyereményjáték; HTTP átirányítás; Online kommunikációs eszközök; Munkakeresés; Hírek; Vallások és vallási szervezetek; Szoftver, audio és videó; Erőszak; Fegyverek, robbanószerek és pirotechnika.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!