Facebook hozzászólás
319

Mi történik, ha hirtelen fenyegetővé válnak a határok?

Abszurd helyzet: egy békésen élő család azzal szembesül, hogy egy ismeretlen hatalom a házukon keresztül húzza meg az országhatárt. Elválasztják a hálószobát a fürdőtől, de még a galuskát is a tányéroktól. A meghökkentő szituációt ábrázolja a Sławomir Mroźek Ház a határon című műve nyomán készült EuXIT című előadás. A 42. Színház új produkcióját április 13-án a Bethlen téri Színházban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában láthatja először a közönség.  

Mi a Határ? Képzelt vagy valódi vonal, amely kijelöli, meddig tart valaminek az ereje. Vonal, ami elválaszt országot az országtól. Józan észt az őrülettől. Nevetést a görcsös zokogástól. Fejet a szívtől. A kezedet az ebédlőasztalon illatozó gombócoktól…

_BBG1135
Jelenet a próbáról Kép: Bodor Balázs

Egy békésen élő, átlagos kispolgári család azzal szembesül, hogy egy ismeretlen nagyhatalom képviselői, a Diplomaták az ő házukon keresztül húzták meg az országhatárt. Félbevágják az egész épületet, ezzel megszokott életüket is, elválasztva a hálószobát a fürdőtől, sőt, az abszurditás netovábbjaként a galuskát a tányéroktól.

Sławomir Mroźek Ház a határon című abszurd drámája az egyszerű ember beletörődésének a metaforája, azé az emberé, akinek folyamatosan igazodnia kell az örökké változó világhoz. Mrożek eredetileg nem színpadra szánta ezt a művét, hanem saját, azonos című novelláját írta át tévéfilm-forgatókönyvvé.

Mi történik, ha a történelem kopogtat az ajtón, és mindent felforgat? Ha hirtelen érzékelhetővé, láthatóvá, fenyegetővé válnak a határok? Mi a problémák gyökere: mi okozza a generációs szakadékot, a fiatalok döntésképtelenségét, szorongását, és miként vagyunk kiszolgáltatva a nemzetközi politika, a változó történelem kiszámíthatatlanságának?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a 42. Színház új előadása, az EuXIT, a színházi eszközök, a filmvetítés és az élőzene izgalmas keverékével. Az előadást a zseniális lengyel drámaíró, Sławomir Mroźek szinte ismeretlen, Ház a határon című televíziós forgatókönyve ihlette.

A 42. Színház új produkcióját április 13-án a Bethlen téri Színházban, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában láthatja először a közönség.

Kulka János ezzel a filmmel tér vissza a vászonra
A napokban kezdte meg a Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly második mozifilmje, a X. forgatását. A fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimiben többek között újra láthatjuk Balsai Mónit, Kulka János pedig ezzel a filmmel tér vissza a vászonra.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!