Facebook hozzászólás
761

Mi köze Mártonnak a libához?

Mindenki tudja, hogy ilyenkor libát kell enni, de vajon mi köze az ókori szentnek a madárhoz? Miért éppen liba? És azt tudtad, hogy Szent Márton itt született a mai Magyarország területén?

Szent Márton a 300 körül született a mai Szombathely mellett, nem meglepő hát, hogy hazánkban már Szent IStván korában sokan tisztelték. Legismertebb legenda róla, hogy köpönyege felét egy koldusnak adta, így ábrázolják leggyakrabban. Tettei miatt jelölték püspökségre, ám mivel igen szerény volt nem akarta vállalni. Elbújt a libák óljába, de azok gágogásukkal leleplezték. Hát innen a kapcsolat a szent és a ludak között.

Márton nao november 11., ami idén hétfőre esik. Így sok helyen már a hévégén megülték, hogy több idő legfyen a mulatozásra. A régi hagyományok felelevenítése mellett újak is születnek.  Ilyen például a libaszépségverseny.

forrás: MTI

Az országban több helyen is versengtek a lúdtulajdonosok, kinek van szebb gúnárja. Ezek a versenyek néhány éve terjedtek el. Képünkön Madzig Tamás tulajdonos a magasba emeli a libaszépségverseny győztesét Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban rendezett Márton-nap vígasságokon.

A liba mellett a főszerep ilyenkor az újboré. Hiszen november elejére ki kell forrnia az idei szüret mustjának. Ilyenkor tehát mndenképeen meg kell kóstolni mi került a hordóba. Az idén érdemes lesz kóstolgatni, hiszen a tokaj hegyaljai borászok szerint az idén jó volt a termés.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!