Facebook hozzászólás
335

Mi köze Bud Spencernek Lúdas Matyihoz?

Azt, hogy a plakátművészet mára már egy önálló művészeti ággá vált, jól mutatja a BÁV plakátaukcióinak sikere is. A hajdan tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások új utat nyitnak a lakberendezésben, és végre alternatívát kínálnak a megfizethető egyediséget, és egyben a jó befektetést keresőknek is.

Különben dühbe jövük, Kép: BÁV
Kép: BÁV

A BÁV 3. Plakátaukciója az eddigi legerősebb anyaggal, várja a filmrajongókat. Az október 13-án kalapács alá kerülő 150 tétel felvonultatja a filmtörténet nagy klasszikusait, lefedve a filmes műfajok szinte mindegyikét: legyen szó Piedone, Arnold Schwarzenegger vagy Bruce Lee akciófilmjeiről; Buñuel, Almodóvar vagy Woody Alain művészfilmjeiről; Charlie Chaplin vígjátékairól, vagy akár a rajzfilmek ikonikus Macskafogójáról. Mindezek a grafikaművészet olyan legendás alakjainak tolmácsolásában köszönnek vissza a falakról, mint Felvidéki András, Kemény György, Árendás József vagy éppen Helényi Tibor. Az őszi anyag, kilépve a sajátos, és méltán világhírű magyar képi világból, immár bepillantást enged az amerikai, a német, az olasz, a francia vagy akár a japán plakátművészetbe is.

Az aukcióra kerülő anyag gerincét a mindenki által ismert klasszikusok alkotják. A korábbi árverések sztárjának számító, a közelmúltban elhunyt Bud Spencer filmjeiből ez alkalommal a kiemelkedő kvalitású magyar plakátokon kívül, megismerhetnek külföldi alkotásokat is. Ez utóbbiak között van a legendás Bud Spencer-Terence Hill páros első filmje: A különben dühbe jövünk angol plakátja, ami azért is igazi ritkaság, mivel Olaszországon kívül a Piedone-filmek főleg Kelet-Európában futottak be.

James Bond film plakátja, Kép: BÁV
Kép: BÁV

A western műfaj egyik klasszikusa: Az isten megbocsát szintén a páros jutalomjátéka, egy felejthetetlen olasz plakáttal. Ha pedig mindezek mellé odatesszük Varga István: Seriff az égbőlhöz készült, lenyűgözően minimalista alkotását, egyértelművé válik, hogy miért világhírű a magyar plakátművészet. Nagy érdeklődésre számíthat a James Bond sorozat ikonikus darabja, a Dr. No plakátja is, hiszen Sean Connery jellegzetes, pisztolyt szegező mozdulatából nőtt ki a sorozat napjainkig is meghatározó képi világa.

Jacques Tatit keveseknek kell bemutatni. A vígjátékok világában megkerülhetetlen rendező filmplakátjai is tele vannak játékos könnyedséggel, ami néhol francia letisztultsággal (Hulot úr nyaral), már-már rajzfilmvilágot idéző német színességgel (Kisvárosi ünnep), vagy akár egy elvontabb magyar képi világgal (Hulot úr közlekedik) párosul.

Jancsó-film plakátja, Kép: BÁV
Kép: BÁV

Az aukció igazi csemegéjének számítanak majd az olyan kultikus magyar filmek külföldi plakátjai, mint Jancsó Miklós: Szegénylegények című filmjének drámai hatású olasz plakátja. De ilyen Fábri Zoltán: Pál utcai fiúk filmje is, amihez Mary D.A. Mayo erőteljes képi világot álmodott meg az amerikai forgalmazáshoz.

A művészfilmek szerelmesei is dúskálni fognak az ínyencségekben, hiszen felvonulnak majd a legjobb Almodóvar filmek, többek között a Mindent anyámról spanyol, vagy a Kötözz meg és ölelj nagyméretű francia plakátja. Aki a filmrendezésben Buñuel, az a grafikában René Ferracci. Közös munkájuk gyümölcseként megelevenítették a filmek sajátos világát immár a mozik falán is. Elég csak ránézni A vágy titokzatos tárgya plakátjára, és nem kérdés, hogy miért csak a szöveget igazították az adott országhoz… A kultuszfilmek között megtalálható még Wim Wenders: Párizs, Texas című filmje Berta Gábor izgalmas tálalásában. Fellini filmjei közül hármat is a falon üdvözölhetünk: ezek közül a 8 és ½ híres plakátja igazi gyűjtői darab, de ilyen Bergman korai filmjének, A nap végének ritka német plakátja is. A filmművészet műfajteremtő mesterének, Woody Alainnek 4 plakátja is szerepel az aukción:  Felvidéki András szórakoztató klasszikusa A rádió aranykora, de a közelmúltban elhunyt grafikus, Jack Davis Banánköztársaságának is központi helye lehet bármilyen enteriőrben.  Nem is beszélve a Hódosi-Koppány tervezőpáros A jónevű senki című filmhez készült alkotásáról, ami már nem is lehetne jobban woodyalaines.

Chaplin-plakát a falon, Kép: BÁV
Kép: BÁV

A vígjátékok kedvelőinek is tartogatunk érdekességeket. Többek között Charlie Chaplin öt filmjének plakátja is kalapács alá kerül, ezek közül grafikai szempontból az argentin Cirkusz, filmtörténetileg pedig talán a legjobb filmje, a Modern idők emelkedik ki.  A Louis de Funès filmek rajongói a Fennakadva a fán című filmjének egyedi stílusú magyar plakátjára licitálhatnak. Ha olyan darabra vágyunk, ami egy pillanat alatt tudja felidézi a filmet, akkor érdemes megnézni  Pierre Richard főszereplésével a Félénk vagyok de hódítani akarok plakátját.  Természetesen a magyar filmművészet is képviselteti magát. Benkő Sándor Hyppolit a lakáj plakátja legalább annyira szórakoztató, mint maga a film, hát még egy előszoba falán milyen lenne…

Az akciófilmek főszereplő köré épülő történetmesélése már a plakátokon is szembetűnő. Ilyen többek között Arnold Schwarzenegger, aki A menekülő ember vagy Sylvester Stallone, aki a Túl a csúcson című filmjének plakátjáról néz le ránk. Utóbbitól egy olyan török „alkotás” is árverésre kerül, aminek bár grafikája Stallone-ra épül, a filmben ő maga mégsem tűnik fel… Bruce Lee rajongóknak három plakáttal készültünk, ezek közül is kiemelkedik karrierjének első állomása, a Zöld darázs. A franciákat többek között Belmondo képviseli a műfajban, a klasszikussá vált A profival.

A háborús filmek között erős a vietnami eseményeket bemutató filmek felhozatala, ilyen Oliver Stone: A szakasz japán, vagy Stanley Kubrick Acéllövedék című filmjének olasz plakátja is. Olyan klasszikusok is szerephez jutnak, mint Francis Ford Coppola: Apokalipszis mosthoz készült realisztikus darabja, vagy a 22-es csapdája, aminek a magyar és francia változatát is bemutatjuk.

Macskafogó plakátja, Kép: BÁV
Kép: BÁV

Sci-fi kategóriában versenyeznek az aukción többek között a parádés szereposztású 12 majom, vagy Steven Spielberg mindenki által ismert klasszikusa, az E.T. A földönkívüli amerikai plakátja; David Bowie főszereplésével készült, sokak által kultuszfilmként emlegetett, Fantasztikus labirintus, vagy éppen az Androidok lázadása.  Bár erre a filmre nem kígyóztak sorok a körúton, de Felvidéki András révén mégis a magyar plakátművészet egyik csúcsdarabjává vált, legalábbis a plakátja.

Az idei aukción is erős a zenei vonal, megjelenik többek között a Hair, a Mindhalálig zene, az István, a király, és a jellegzetes grafikájáról összetéveszthetetlen Rocky Horror Picture Show plakátja is.

A gyerekplakátok mindig különleges helyet foglalnak el az aukción, hiszen olyan kortalan mesefilmek szerepeltetik magukat a kategórián belül, mint a Macskafogó, a Süsü a sárkány vagy a Ludas Matyi. Ezeknek, a több generációt felnevelő klasszikusoknak immár a szülők és a gyerekek jogán is méltó helyük lehet bármelyik gyerekszobában.

A plakátokat október 11-éig meg is lehet tekinteni a BÁV Apszistermében, október 6-án, 17 órakor pedig Kovács Gellért filmszerész és Badits Marcel plakátgyűjtő szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők.

Rövidesen ezeket is gyűjteni fogjuk!
A 2. Magyar Filmhét záróeseményén a Nemzeti Színházban 18 kategóriában osztották ki először a Magyar Filmdíjat, melyek odaítéléséről a Magyar Filmakadémia teljes tagsága döntött titkos szavazással. A legjobb játékfilm díját Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmje kapta, mely további hat díjat is elvitt. A legjobb TV-játékfilm a Félvilág lett. Szász Attila alkotása összesen négy díjat nyert. A Saul fia alkotói különdíjat vehettek át. A részleteket itt találod!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!