Facebook hozzászólás
447

Mert minden nőnek járna egy Blue Moon – mondaná Vajna Timi

Itt az alkalom, hogy a férfiak bebizonyítsák, valóban drágakő értékű számukra a kedvesük, mondaná Vajna Tímea is. Persze semmi más nem kell ehhez, csak potom 10 milliárd forint. Ennyiért kelhet el megközelítőleg a Blue Moon nevű különleges drágakő a november 11-i genfi ékszerárverésén. Lehet licitálni!

Rekordáron kelhet el a Sotheby’s november 11-i genfi ékszerárverésén a Blue Moon nevű kék gyémánt, az aukciósház becslése szerint a drágakő 35-55 millió dollár (9,63-15,14 milliárd forint) közötti áron találhat gazdára – adta hírül az MTI.
A drágakövekért aukción valaha fizetett legnagyobb összeg rekordját jelenleg a Graff Pink, egy 24,76 karátos intenzív fantázia rózsaszín gyémánt tartja, a ritkaságot 46,1 millió dollárért vette meg 2010 novemberében Laurence Graff ékszerkereskedő Genfben.

Blue Moon Kép: mining.com

Az árverésre váró kék gyémánt nemcsak színe és tisztasága, hanem amiatt is kivételes, mert értékes információkkal szolgál arról, hogy milyen folyamatok zajlottak keletkezése idején, vagyis hozzávetőleg egymilliárd évvel ezelőtt a Földön.
A kék gyémántok a szerkezetükbe záródott bórnak köszönhetik színüket. A legtöbb azonban kevés információval szolgál, mert kisebbek fél karátnál és nem tudni, honnan származnak. A Blue Moon viszont egyike annak a nagyon kevés gyémántnak, amely elég nagy – csiszolatlanul még 29,6 karátos volt -, és amelyről tudják, honnan származik: ugyanabban a dél-afrikai bányában találták tavaly januárban, ahol 1905-ben a valaha ismert legnagyobb nyersgyémántot, a 3106 karátos Cullinant.

Kétezer éves igazgyöngy bukkant fel
Régészek mintegy kétezer éves igazgyöngyre bukkantak a nyugat-ausztráliai Kimberley-régióban. Korának meghatározása négy évet vett igénybe.

A nyers kék gyémántot 25,6 millió dollárért a Cora International vásárolta meg. A New York-i ékszerház 12,03 karátosra csiszolta és Blue Moonnak nevezte el drágakövet, amelyet a Los Angeles-i természettörténeti múzeumban állítottak ki egy időre, hogy a nagyközönség is láthassa.
A Blue Moon színtelítettsége, árnyalata, tisztasága és mérete révén is kiemelkedik a kék gyémántok amúgy is rendkívüli sorából. A párnacsiszolású gyémánt színének besorolása élénk fantázia kék, tisztaságát tekintve pedig belül tökéletes. A drágakő igazán kék, UV-fényben más árnyalatok, a kék gyémántoknál megszokott szürke vagy kékeszöld nem mutatkoznak rajta. Ellentétben a mély, sötét és gazdag kék árnyalatáról ismert Hope-gyémánttal, ez a kék gyémánt inkább vízkék, „óceánkék”. A párnacsiszolás révén leginkább brossként vagy gyűrűként lehetne használni. A drágakőről bővebben itt olvashatsz.
A kék gyémántok esetében jelenleg egy 9,75 karátos darab tartja az aukciós rekordot. A Rachel „Bunny” Mellon műgyűjtő hagyatékából elárverezett drágakőért 32,6 millió dollárt fizettek tavaly novemberben a Sotheby’s licitjén.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!