Facebook hozzászólás
418

Melyiket a 15-ből? Szavazz te is az év fájára! Gyönyörű képekkel!

Tölgy, hárs, japán akác, vadgesztenye vagy platán? Vajon melyik lesz az év fája? A te szavazatod is dönthet a versenyben! A közönség 15 fa közül választhatja ki kedvencét szeptember 10. és október 31. között online szavazás keretében.

Az Év fája megmérettetésre májusban bárki benevezhette kedvenc fáját annak története kíséretében a szervező Ökotárs Alapítvány felhívására. A beküldött 66 fa közül a zsűri azokat válogatta be a döntőbe, amelyek a legerősebb közösségi háttérrel rendelkeztek – adta hírül az MTI. Idén a mikepércsi ezeréves tölgy, a kápolnai Három Hársak, az alsóbogáti odvas fa, a kálmánházi hárs, „Bartók hársfája”, a szattai hársfa, a „rácpácegresi” Nagyszederfa, a budaörsi vadgesztenye, a budapesti szomorú japán akác, a dunaújvárosi vadgesztenye, az örkényi vadgesztenye, a tatai nagy platán, Újlipótváros hős fája, a pilisvörösvári 300 éves eperfa és a római parti fehér nyárfa versenyez a megtisztelő címért.

Most a tatai nagy platán áll az első helyen, de október végéig változhat a sorrend – Képek: evfaja.okotars.hu

Már több száz egyedet neveztek be 2010 óta a mustrára a különböző civil közösségek, önkormányzatok és magánszemélyek.

A most a 3. helyen álló örkényi vadgesztenye fa

A megmérettetésen nem számít a fa kora és mérete, előny azonban, ha őshonos példányról van szó, közterületen áll, vagy kapcsolatban áll valamilyen környezetvédelmi üggyel.

A kálmánházi hársfa az 5. helyről várja a további szavazatokat

A végső nyertest a közönség választja ki, de további két különdíjat is osztanak: a zsűri a „Hős fa” címmel tünteti ki azt a  példányt, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelynek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek, valamint az Országos Erdészeti Egyesület is jutalmaz egy általa választott döntőst. A nyertes részt vesz a jövő évi európai versenyben is, amelyben eddig kétszer nyert magyar induló.

Az európai versenyen tavaly a gödöllői vackor képviselte hazánkat

A verseny célja, hogy a természetvédelem és a közösségek kapcsolatára felhívja a figyelmet.
A közönség a http://evfaja.okotars.hu/dontosfakoldalon szavazhat kedvencére szerdától, egészen október 31-ig. A végeredményt a hivatalos díjátadó alkalmával hirdetik ki.

Magyar bazsalikom a dísznövények új királya!
Valódi bravúr, hogy újra egy magyar nemesítésű dísznövényt, az Ocimum basilicum „Purple”-t, azaz a bazsalikom egy új fajtáját jutalmazza aranyéremmel a rangos nemzetközi FleuroSelect! A magyar nemesítő műhely munkatársai a nyári angliai konferencián kapták meg a hivatalos értesítést, miszerint jövőre a magyar növénynek jár az aranyérem.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!