Facebook hozzászólás
330

Megnéztük: Star Wars 7

Az év legnagyobb durranását mától lehet megnézni a mozikban. A rajongók régen várt filmjében senki sem fog csalódni, a látványvilág magáért beszélt, a rendező pedig kínosan igazodott az eredeti Csillagok Háborúja sikerreceptjéhez.

„Sikerülni fog! Sikerülni fog!” – mondogatja magának Rey (Daisy Ridley) és Finn (John Boyega) miközben a gonosz Első Rend üldözői elől menekülnek a legendás Ezeréves Sólyomban. Valami hasonlót mondogathatott magának J. J. Abrams is, miközben az elmúlt évek talán legjobban várt filmjét rendezte. A felelősség óriási lehetett: a több mint 500 millió dolláros költségvetés több mint hatvan százalékát marketingre fordította a Disney az elmúlt évben, és ennek következtében a rajongók már tűkön ülve várták, hogy a hősök a messzi-messzi galaxisban újra felvegyék a harcot a Sötét Oldallal.

Az eredmény mától látható a mozikban és bizton állíthatjuk, hogy a várakozásokat sikerült teljesíteni: Abrams sikeresen visszahozta az eredeti Csillagok Háborúja hangulatát. Ám nagy meglepetést nem hozott a sztori, bár sokaknak megdöbbentő lesz az utolsó húsz perc.

Elvileg a sorozat hatodik részében, a Jedi visszatérben az alkotók minden szálat lezártak, a Császárt saját szolgája, Darth Vader ledobta a mélységbe, de ő maga is halálos sebet kapott, csakúgy mint a második Halálcsillag. A hősök , Luke Skywalker, Leia és a lázadók ünnepeltek és Han Solo is megnyugodathott, hogy Luke-ot és Leia-t csak testvéri szeretet fűzi egybe.

Az Erő ébredése évtizedekkel később veszi fel a történet fonalát: a lázadók immár megalakították, vagy visszaállították a Köztársaságot, de a Birodalom romjaiból egy új sötét vezető alatt feltámadt az Első Rend, amely a Köztársaság létét fenyegeti, velük harcol a Köztársaság által vezetett Ellenállás Leia vezetése alatt. Luke Skywalker eltűnt a Galaxisban, hollétének kiderítése az Ellenállás és az Első Rend legfontosabb célja.

A mindenki által ismert guruló robot BB8 birtokában kerül annak a létfontosságú információnak, hogy hová menekül az utolsó Jedi, de a sivatagos Jakku bolygón ragad, ahonnan a kiugrott rohamosztagos Finn és a roncsvadász Rey mentik ki a Milennium Falcon segítségével. Ha a történet ismerős: a fontos információk birtokába került robot, akit üldöznek a gonoszok, miközben segítőivel kalandos úton menekül, nos nem véletlen: az Erő ébredése mintha a Csillagok Háborúja újragondolt változata lenne. Csak a főgonosz Kylo Ren nem hozza a figurát, (Adam Driver) maszkban hitelesebb mint maszk nélkül, de még sisakban sem igazán ijesztő.

A film végig nem lép ki az eredeti alkotás árnyékából, J.J. Abrams, aki a nagy rivális Star Trek világát alapjaiban gondolta újra korábban, nem szakít a Star Wars hagyományaival, még annyira sem, mint a sokak által kárhoztatott előzménytrilógia. Ugyanakkor az Erő Ébredésének is megvan a maga varázsa: a dialógusok élettelibbek, Rey és Finn párosa között pedig remekül működik a kémia. A látványvilágra és a film hangulatára senki sem panaszkodhat. A nagyszerű helyszíneken, sivatagban, fagyos pusztaságon, északi erdőkben forgatott jelenetek gyönyörűek, az akciójelenetek semmi kívánnivalót nem hagynak maguk után, aki megnézi nem fog csalódni.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!