Facebook hozzászólás
317

Még van 2 napod! Jelentkezz a „férfias” Lányok Napjára!

Hazánkban közel háromezer lány hódít a férfiasnak tekintett műszaki terülteken. Az április 24-én megtartandó Lányok Napján több országos helyszínen mintegy 70 program várja a műszaki pálya iránt érdeklődőket.  Április 20-áig lehet még jelentkezni!

Idén április 24-én tartják a Lányok Napját, amikor is mintegy háromezer vállalkozó kedvű középiskolás lányra országosan 70 program vár 43 hazai és nemzetközi vállalatnál, 10 egyetemen és 5 kutatóintézetben. Az esemény célja, hogy olyan „férfias” szakterületeken, mint például az IT, az elektronika vagy más műszaki területek, a pályaválasztáshoz közeledő ifjú hölgyek saját élményeket szerezhessenek.

Az IT területén a nők aránya 10% alatti – Kép: Pixabay

Egyre több, elsősorban az úgynevezett STEM-területekhez (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) kapcsolódó magyarországi vállalkozás, egyetem és kutatóintézet ismeri fel, hogy érdemes teret engedni a lányok hódításának. A nők aránya ugyanis rendkívül alacsony egyes területeken, amelyen ha  változtatnánk, mindenki jól járna. A lányok így karrierlehetőséget kaphatnak, a cégek értékes munkavállalókat nyernek, Magyarország versenyképessége pedig emelkedhet ezáltal.

Hazánkban az EU27-hez képest magasabb a női hallgatók aránya a felsőoktatásban, de nagyon kevés lány dönt a közeljövő olyan kiemelten fontos ágazatai mellett, mint a műszaki vagy számítástechnikai szakok. Napjainkban az IT területén a női munkavállalók aránya 10% alatt van, holott ez a szakma jellemzően rugalmas munkavállalást is lehetővé tesz, megkönnyítve például az anyukák visszatérését a munkaerőpiacra. A „lánymentes” területek kialakulásának elsősorban társadalmi okai vannak: a lányokat már az elején lebeszélik a családtagok, tanárok és ismerősök az olyan szakmákról, melyek szerintük  „férfiasnak” számítanak. Az áprilisi rendezvény arra is bátorít, hogy a pályával szimpatizáló lányok ne a sztereotípiákra és ezekre a rossz társadalmi beidegződésekre hallgassanak.

Akkor is dolgozunk, ha beteg a gyerek
A magyar cégek többsége elvileg rugalmasan áll a szabadságok kiadásához, a gyakorlatban azonban minden harmadik munkavállaló úgy gondolja, hogy akkor sem maradhatna otthon, ha egy beteg családtagot kellene ápolnia.

Sokan támogatják a programot, ami azért is jelentős, mert egy hosszú távú, csak évtizedek alatt megtérülő munkáról van szó. Biztató, pozitív tendenciák mutatkoznak ez ügyben mind a felsőoktatásban, mind pedig a foglalkoztatásban. Hazánk több tényezőt tekintve nincs rosszabb helyzetben, mint a nyugat-európai országok, azonban a pályaorientáció különbségeinek tompításában, a forrásokhoz való egyenlő hozzáférésben és a karrierút szempontjából jelentős előrelépések számában még jelentős kihívások állnak előttünk.

Az egynapos program során országszerte Győrtől Debrecenig, Váctól Szegedig Magyarország 15 városában megnyílnak a kapuk a vállalatoknál, kutatóhelyeken és egyetemeken, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok személyes tapasztalatokat szerezve nyerjenek bepillantást az ott folyó munkákba. A nagy érdeklődésre való tekintettel április 20., vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a Lányok Napjára a www.lanyoknapja.hu oldalon.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!